Connect with us

Intervju

Joksimović: Da vratimo odbojku na mjesto gdje je nekad bila

Plasmanom na Evropsko prvenstvo “seniorska reprezentacija Crne Gore je napravila ne samo istorijski rezultat već rezultat koji je motiv i obaveza za sve koji smo u crnogorskoj odbojci da vratimo odbojku na mjesto gdje je nekad bila, a to je u vrhu crnogorskog sporta”, kazao je za “Vijesti” Ivan Joksimović, bivši selektor odbojkaša Crne Gore, već godinama trener u Kataru.

“Momci koji su se izborili za ovaj istorijski rezultat zaslužuju maksimalnu pažnju kako bi spremni dočekali Evropsko prvenstvo, jer je grupa u kojoj se nalaze dosta ujednačena i svaki tim vidi svoju šansu za prolaz u sljedeći krug”, nastavlja Joksimović.

Izabranici Veljka Bašića će na EP igrati u grupi sa Poljskom, domaćinom grupe Holandijom (mečevi se igraju u Roterdamu i Amsterdamu), Estonijom, Ukrajinom i Češkom. Četiri prvoplasirane izboriće plasman u osminu finala…

“Siguran sam da odlazak na EP kao kruna ove generacije neće zadovoljiti karaktere igrača, jer su, zajedno sa stručnim štabom, pokazali da imaju ambiciju i na samom šampionatu Evrope, a to je svakako prolaz u grupe i plasman u osminu finala”, nastavlja Joksimović, koji je bio selektor Crne Gore od 4. februara 2011. godine do 17. maja 2013. godine.

Crna Gora je iskoristila šansu u posljednjim kvalifikacijama, kada je broj učesnika EP sa 16 povećan na 24.

(Foto: Boris Pejović)

“Mišljenja sam da novim formatom kvalifikacija za odlazak na EP naša reprezentacija ima kvalitet da uhvati kontinuitet dobrih rezultata i plasmana na EP. Uvijek je nedostajalo to malo za odlazak na EP, a sada kada smo izborili toliko željeno veliko takmičenje, treba sve uraditi da se tu zadržimo dugi niz godina, a vremenom treba težiti i ka većim ciljevim, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo.

Joksimović je prošlog ljeta, nakon tri godine pauze, ponovo sjeo na klupu jednog kluba u Kataru, Šamala, sa kojim je sezonu završio na šestom mjestu.

“Ove godine ambicije kluba su bile da se forsiraju mladi igrači, pa rezultat nije bio u prvom planu s obzirom na to da su se po kvalitetu izdvojila tri najbolja tima (Rajan, Arabi, Policija). U takvoj konkurenciji procjena je bila da treba afirmisati što više mladih igrača koji bi dobili na kvalitetu za sezone koje dolaze, gdje bi ambicije bile veće. Sezonu smo završili u sredini tabele, a igrali smo i četvrtfinale Emir kupa, koji je najcjenjeniji u Kataru, gdje smo izgubili od Rajana, šampiona Katara).

Šamal je treći klub Joksimovića u Kataru, pošto je vodio Katar sports klub i El Džaiš (u sezoni 2013/2014. bio proglašen za odbojkaškog trenera godina u Kataru, iako je sa tim timom bio treći u prvenstvu). Joksimović je dvije i po godine proveo i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Al Ahliji i Al Ainu.

Prije prvog odlaska u inostranstvo, bio i pomoćni trener Budućnosti, trener mlađih kategorija podgoričkog kluba, pomoćni trener juniorske reprezentacije bivše SR Jugoslavije (kada je selektor bio Veselin Vuković), te član prvog stručnog štaba muške seniorske reprezentacije Crne Gore (takođe sa Vukovićem). Bio je i trener Budvanske rivijere, sa kojom 2012. godine osvojio duplu krunu.

“I sljedeće sezone ostajem u Šamalu. Sigurno ćemo nastaviti sa strategijom koja je napravljena prošle sezone, ali ćemo tim pojačati na pozicijama koje su nam bile deficitarne u ovoj sezoni”, zaključio je Joksimović.

izvor: Vijesti

More in Intervju