Banner

ŽOK Herceg Novi: Evropa se vidi i iz Druge lige

od admin
2.2K pregleda

Uoči osmine finala Kupa Crne Gore za odbojkašice, jedan duel privlači posebnu pažnju – sastaju se trenutni lider i šampion Prve lige Luka Bar i lider Druge lige Herceg Novi. Taj podatak sam po sebi i ne bi bio previše neobičan, da favorit nije – drugoligaš!

O čemu se zapravo radi…

Herceg Novi, klub koji postoji 15-ak godina, koji je za to vrijeme igrao i Prvu i Drugu ligu, toliko se pojačao ove sezone da je favorit protiv ekipe koja je devet puta uzastopno bila prvak države. Doduše, Luka Bar je promijenila sastav, ali po imenima, reputaciji odbojkašica i onome što Novljanke pružaju ove sezone, ista bi situacija bila i da su Baranke u nešto jačem sastavu.

Ali, krenimo redom…

“Odbojkaški klub Herceg Novi osnovan je 2007. godine. Kroz petnaestogodišnje postojanje klub je prošao kroz sve faze takmičenja – od takmičenja mlađih selekcija do višegodišnjeg takmičenja u Prvoj i Drugoj ligi Crne Gore za odbojkašice. Uprkos raznim preprekama za opstanak, klub je samo prije par mjeseci bio pred gašenjem. Sad, međutim, možemo da kažemo da nikada do sada nismo bili u boljoj situaciji”, kaže Sanja Jovović, trener Herceg Novog.

A “nikad bolja situacija” izgleda ovako:

“Trenutno igramo Drugu ligu Crne Gore. Prvi dio polusezone završili smo bez izgubljenog seta, sa prvim mjestom u grupi E. Iza nas su tri mjeseca velikog rada i nesebičnog odricanja i nastavićemo tako da se klub opet vrati u Prvu Ligu Crne Gore, što nam je ovogodišnji glavni cilj.”

Jovović je na čelu potpuno novog projekta, koji ima za cilj da Herceg Novi dovede do samog vrha crnogorske odbojke i izlaska u Evropu.

“Imali smo sreću da je grupa sponzora iz Herceg Novog i inostranstva prepoznala naše ciljeve, popularizaciju ženskog sporta u cilju promocije imena grada. Napravili smo zajednički projekat, gdje u bliskoj budućnosti planiramo evropska takmičenja. Pored naših djevojaka, kojima smo jako zahvalni, za koje mogu da kažem da su u protekle dvije godine radile u skoro nemogućim uslovima i nisu dozvolile da se klub ugasi, sada imamo čast da sarađujemo sa djevojkama koje su došle iz: Turske, Ukrajine, Rusije, Srbije, Amerike. Pravo je zadovoljstvo raditi sa takvim igračicama i uslovima koje klub ima”, Jovović nastavlja priču o svom klubu.

Čini se da su se ovog puta poklopile sve kockice potrebne za pobjednički mozaik…

“Moramo ovom prilikom odati priznanje gradonačelniku Stevanu Katiću i opštinskoj upravi, koji su nam takođe pomogli u ostvarenju sportskih ciljeva i promociji imena našega grada u regionu i šire”, ističe Sanja Jovović.

Jovović: Prava prilika za usavršavanje

Rad sa silno pojačanim sastavom i u dobrim uslovima, veliki je izazov i za stratega Herceg Novog.

“Konačno imam priliku da se usavršavam, napredujem i posvetim svojoj profesiji na pravi način. Do sada je samo bila borba za opstanak. Naš klub je prepoznatljiv po velikom broju sportskih prijatelja u Crnoj Gori i regionu, pa je bilo dosta lakše realizovati sve ciljeve u protekla tri mjeseca. Takođe smo prepoznatljivi po školi odbojke, koju smo zbog situacije privremeno morali da ugasimo, ali sada već imamo novi projekat i za mlađe selekcije i već smo u realizaciji, tako da škola odbojke za ova tri mjeseca broji oko 30 članova”, kaže Jovović.

Za Sanju i njene odbojkašice, najveći izazov dolazi u nedjelju – u goste im stiže šampion Crne Gore. A uoči tog susreta David se preko noći pretvorio u Golijata. Zbog toga će biti posebno interesantno vidjeti kakva će biti crnogorska odbojkaška verzija čuvene biblijske priče. U svakom slučaju, na “bojnom polju” spektakl neće izostati…

Povezani članci