Banner

Zadale domaći zadatak ostalima

Osvajanjem duple krune, bez izgubljenog seta, Herceg Novi na dominantan način zavladao crnogorskom odbojkaškom scenom

od admin
737 pregleda

Totalna dominacija – natpis je koji je bio odštampan na majicama koje su odbojkašice Herceg Novog obukle po završetku treće utakmice finalne serije sa Galebom, nakon što su stigle do duple krune. I Novljanke, zaista, jesu na dominantan način stigle do osvajanja oba domaća trofeja, jer su svih 28 utakmica, računajući prvenstvo i Kup, riješile u svoju korist bez izgubljenog seta!

– Čestitke mojoj ekipi na cijeloj sjajnoj sezoni i što se tiče prvenstva i Kupa. Kada smo sastavljali ekipu nije nam bila namjera da budemo tako dominantni. Očekivali smo malo veći otpor drugih ekipa, pogotovo barskih. Mislim da smo svojim pristupom, profesionalizmom i stvaranje moćne, respektabilne ekipe, sve malo pogurali da se trznu, da se pojačaju – kaže trener Herceg Novog Milorad Krunić, koji je prošlog ljeta stigao u klub, na nagovor glavnog finansijera kluba, biznismena Milana Ivaniševića.

Za manje upućene, Herceg Novi se prošlog ljeta vratio u elitno društvo, i odmah je napravljena ekipa za koju se od starta znalo da će biti glavni pretendent za oba domaća trofeja. Osim najbolje crnogorske odbojkašice svih vremena, Tanje Bokan, i crnogorskih reprezentativki Milene Burzanović, Tijane Tvrdišić, Marije Tuševljak, Melise Cenović i Lane Labović, u Novi su stigle i internacionalke iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Uložen novac je odmah dao rezultat, pa je Herceg Novi bez problema preuzeo primat od barskih klubova, Luke Bar i Galeba…

– Mislim da smo dobro igrali cijele sezone, uz utakmice u utakmicu. Nije nam bila namjera da ligu ili Kup osvojimo bez izgubljenog seta, niti smo mislili o tome. To se desilo slučajno i usput, a kada smo vidjeli da može, onda smo svaki puta po malo davali gas, Bilo je nekih sitnih povreda, ali su nas zaobišle u najvažnijim momentima – dodaje trener iz Bosne i Hercegovine, koji je prije dolaska u Herceg Novi sa Marina Kaštelom u devet sezona igrao 12 seniorskih finala i osvojio pet trofeja u Hrvatskoj.

Trener Herceg Novog je poslao poruku ostalim klubovima u Crnoj Gori, ne samo odbojkaškim.

– Mislim da smo zadali domaći zadatak svim ostalim klubovima, u svim sportovima. Bez profesionalizma, bez dobre ekipe i treninga dva puta dnevno neće biti ni djece. Svi se nekako puno oslanjaju na djecu, a u djecu se malo ulaže i slabo radi. Mislim da su pravi put za svaku dobru ekipu prvo pojačanja, a onda i rad sa mlađima. Mi smo uz jačanje prve ekipe vrlo profesionalno počeli da radimo i sa mlađima, i u narednim godinama očekujemo da će iz te škole odbojke za prvu ekipu izaći dosta naše djece – ističe Krunić.

Krunić ističe da mu je želja za sljedeću sezonu da konkurencija u Crnoj Gori bude jača.

– Da i polufinale i finale Crnogorske lige bude puno neizvjesnije, što znači da i ostale ekipe pokušaju da se približe našem nivou i da mlade igračice stasavaju uz starije asove. Na taj način cijelu odbojku u Crnoj Gori pokušaćemo, iz godine u godinu, malim, ali vrijednim koracima, da približimo evropskom vrhu – zaključio je Krunić.

Igraće kvalifikacije za Ligu šampiona

U najavi se formiranje regionalne lige za odbojkašice, a Herceg Novi iduće sezone, osim domaće scene, očekuju i obaveze u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

– Sjajno je što smo, uopšte, ušli u krug ekipa koje su dobile pravo da učestvuju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Jedva čekamo, ali puno zavisi od žrijeba. Sigurno ćemo morati da prođemo tri kruga kvalifikacija, a tu ćemo naići na šampione Srbije, Finske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske…Sigurno neće biti lako. Ukoliko budemo imali malo sreće na žrijebu, možemo, pričati i o grupnoj fazi takmičenja što bi, stvarno, bio nevjerovatan uspjeh. Ali, treba biti realan, ne smijemo se time opterećivati da to mora biti u ovom momentu, ali sigurno treba u nekim narednim godinama – rekao je Krunić.

Iduće sezone 50 odsto jači tim

Da bi odgovorili izazovima na međunarodnoj sezoni, u Herceg Novom ne sjede skrštenih ruku, već uveliko rade na formiranju tima za narednu sezonu.

– Već smo riješili jedan broj pojačanja, jedan broj ćemo riješiti. Mislim da ćemo sljedeće sezone imati 50 odsto bolju ekipu – ističe Krunić.

Muminović: Dešava se da iz ničega postanete neko i nešto u sportu

Osnivač kluba, koji postoji od 2007. godine, i bivši dugogodišnji trener prvog tima Sanja Mumunović (eks Jovović), koja je vodila tim iz Druge u Prvu ligu, nije krila zadovoljstvo ostvarenim uspjesima ove sezone.

– Nikad se ne treba predavati. Dešava se da iz ničega postanete neko i nešto u sportu. Presrećna sam, prezadovoljna i prezahvalna što imamo ovakvu ekipu. Ne samo mi, nego i Herceg Novi i Crna Gora. Sve to ne bi moglo da bude bez gospodina Milana Ivaniševića, koji nam je pomogao u svemu. Ali, ono nije kraj, nastavljamo dalje – rekla je Sanja Mumunović.

Tanja Bokan: I ako završim karijeru, neću žaliti ni za čim

Nakon osvojenog Kupa, Tanja Bokan je najavila da će ovo 99 odsto biti njena posljednja sezona u igračkoj karijeri. Još uvijek, međutim, nije donijela konačnu odluku.

– Sad ću da iskoristim period od dva-tri mjeseca da odmorim od odbojke i svega. Iza mene su 22 godine bavljenja odbojkom, 18 godina profesionalnog igranja, od čega 17 u inostranstvu i jedna u Herceg Novom. I ako završim karijeru, neću žaliti ni za čim, jer smo sezonu završile sa duplom krunom i ostvarile nešto što niko ne može da obori, može samo da ponovi naš uspjeh – kaže Tanja Bokan.

– Totalna dominacija je nešto što sam lično obećala prije početka sezone, s obzirom na to da sam vidjela kakvu ekipu imamo, i mislila sam da niko ne može da nas ugrozi. Ispostavilo se da je bilo tako – dodala je najbolja crnogorska odbojkašica svih vremena.

izvor: Pobjeda

Povezani članci