Banner

Vuković: Pohvale našim selekcijama, Kažić donio novi kvalitet u OSCG

"Plasman na EP je izuzetan uspjeh. Ponoviti to po treći put uzastopno, za zemlju sa tako malo klubova, je više nego veliki rezultat", ističe Vuković

od admin
678 pregleda

Nakon decenije u klupskoj odbojci, vodeći tursku Halkbanku, japanski JT Tanders i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Veselin Vuković se vraća reprezentativnim vodama – proslavljeni crnogorski trener je prihvatio poziv Saudijske Arabije da u narednim godinama vodi njihovu mušku selekciju, sa jasnim ciljevima i zadacima. Za prvog selektora Crne Gore u nezavisnoj državi to će biti šesti posao na klupi jednog nacionalnog tima…

– U maju sam imao dosta nekih ponuda, ali sam se odlučio za ovu, iz razloga što je to potpuno novi koncept i projekat, koji bi trebalo da donese rezultate u dugoročnom smislu. Rukovodstvo njihovog saveza je zaključilo da sa igračima koji su sada u poodmaklim godinama, a budući da ni ranije nijesu napravili ništa, dosta teško mogu očekivati da nešto više ostvare. Pošto nijesu htjeli da prave prelazna rješenja, odlučili su da se formira grupa igrača od 21 do 23 godine i cilj je da se ta reprezentacija spremi za Azijsko prvenstvo 2027. godine i tada bude u što bolje, izdanju. Taj projekat mi je bio dosta primamljiv, a rad sa mladim igračima, po mom sudu i čvrstom uvjerenju, dalje najbolje rezultate. Manje-više su svi sastavi reprezentacija u Zalivu u poznim godinama. Ko prvi bude ušao u projekat podmlađivanja i pravljenja nove selekcije, a mislim da je to sada Saudijska Arabija, taj će, vjerovatno, narednih 10 godina biti apsolutno dominantan u tom dijelu kontinenta – kaže Veselin Vuković na početku razgovora za Pobjedu.

Vuković ističe da ,,Saudijska Arabija ima veliki potencijal igrača“.

– To je, uz Iran, najmnogoljudnija zemlja u arapskom dijelu Persijskog zaliva. Njihova ideja je bila ta i dogovorili smo se za taj koncept, da u nekom razumnom perodu, od dvije-tri godine, dođemo u situaciju da ta reprezentacija bude stvarno dominantna, ali i da pravi rezultate van takmičenja u golfskom zalivu – dodaje Vuković, jedini Crnogorac u istoriji koji je stigao do nekog evropskog trofeja u klupskoj odbojci, pošto je u martu 2013. godine sa Halkbankom osvojio CEV kup.

Pohvale našim selekcijama

Kao prvi selektor Crne Gore, Vuković, naravno, sa posebnom pažnjom prati igre naše muške selekcije, koja će od kraja avgusta nastupati na trećem uzastopnom Evropskom prvenstvu.

Plasman na EP je izuzetan uspjeh. Ponoviti to po treći put uzastopno, za zemlju sa tako malo klubova, je više nego veliki rezultat. Stvarno sve čestitke i poštovanje za taj rezultat – kaže bivši trener Budućnosti i u dva navrata Budvanske rivijere (četiri titule, od čega prva u SR Jugoslaviji, i tri Kupa sa Budvanima).

5 reprezentacija je do sada vodio Vuković u karijeri – SR Jugoslaviju, Crnu Goru, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Sloveniju

Vuković na finalu Kupa u društvu predsjednika OSCG Cvetka Pajkovića, generalnog sekretara Ivana Boškovića i direktora reprezentativnih selekcija Nikole Kažića

Ekipa Ivana Joksimovića će u grupnoj fazi igrati u Skoplju, a rivali za jedno od prva četiri mjesta koja vode u osminu finala su domaća Sjeverna Makedonija, Poljska, Holandija, Danska i Češka.

– To je, svakako, kvalitetna grupa, kao i sve ostale. Ali, ja se nadam i vjerujem da, možda, na ovom EP možemo da napravimo najbolji rezultat do sada, prolaskom u drugi krug. Vjerujem da ćemo postići veoma zapažen rezultat u grupnoj fazi, vjerujem i nakon toga, što je samo po sebi više nego dobar uspjeh.

Vuković je iskoristio i priliku da pohvali i naše dame.

Čestitam ženskoj reprezentaciji plasman na fajnl-for Srebrne lige, na dobrim igrama, pogotovo protiv Portugala. Zaista su napravile super rezultat i od srca im želim da na finalnom turniru u Austriji naprave još bolji rezultat, po mogućnosti da osvoje Srebrnu ligu, što bi bio fantastičan rezultat i što bi bio odličan motiv za armiju djevojčica koje treniraju odbojku u Crnoj Gori.

Lijepo sjećanje na Sloveniju

Tokom boravka u Al Ainu, Vuković je kratko vodio i tamošnju selekciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– To je, zaista, bio povremeni angažman, više kao neka vrsta pomoći. Zapravo, to je bio neki moj dug prema ljudima iz federacije Emirata sa kojima sam imao dobru, pravu prijateljsku saradnju.

Vuković je bio selektor kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, sa kojom je 2003. igrao nezaboravno finale Svjetske lige u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke.

Posljednji pravi angažman na klupi neke selekcije Vuković je imao od 2010. do 2012. godine na klupi Slovenije, sa kojom je u tom trenutku ostvario istorijske rezultate. Za ,,zmajčekima“ je izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine, gdje su Slovenci ne samo upisali prvu pobjedu, već su i prošli u osminu finala (poraz od Finske), pošto su u prethodna tri nastupa na EP osvojili samo šest setova. U istoj godini, Vuković je predvodio Sloveniju do bronzane medalje u Evropskoj ligi, prve u istoriji zemlje u takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške konfederacije. Sloveniju je, prvi put takođe, vodio do drugog kruga kvalifikacija za Olimpijske igre. Tada su udareni temelji kasnijih uspjeha Slovenaca, koji su tri puta bili vicešampioni Evrope (2015, 2019, 2021), a prije pet godina su prvi put nastupili i na Svjetskom prvenstvu (12. mjesto u konkurenciji 24 tima)…

– To je bio, stvarno, lijep projekat koji je dao rezultate u nekom vremenu nakon mog odlaska, kada je Slovenija osvojila tri srebra na evropskim prvenstvima. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu, od 14 igrača, koji su bili u rosteru, devet ih je bilo selektovano u vrijeme kada sam ja bio selektor – zaključio je Vuković.

Kažić donio novi kvalitet u OSCG

Veselin Vuković je istakao da ,,svi rezultati muške i ženske selekcije nijesu slučajni“.

Direktor reprezentativnih selekcija Nikola Kažić

Pored rada u klubovima, mislim da se organizacija u Odbojkaškom savezu iz godine u godinu podiže na veći nivo. Pored predsjednika, koji kao lider daje najvažnije smjernice kada su reprezentacije u pitanju, i ostalih ljudi iz predsjedništva, koji donose odluke, pored generalnog sekretara koji fenomenalno radi svoj posao, tokom mog boravka u Crnoj Gori od nekoliko mjeseci, imao sam priliku da se uvjerim da je pozicija direktora reprezentacije, koju trenutno obavlja Nikola Kažić, nešto što je donijelo novi kvalitet. Mislim da Nikola to radi, zaista, dobro i profesionalno. Imao sa dosta nekih zvaničnih i nezvaničnih sastanaka sa njim na temu razvoja i vizije odbojke, tehničke organizacije nacionalnih selekcija, i mogu da izrazim samo komplimente. Sve ukupno, može se zaključiti da kvalitetan rad u Savezu već daje rezultate koji će na duže staze dati još bolje rezultate – rekao je Vuković.

izvor: Pobjeda

Povezani članci