Veljko Bašić: Cilj je kontinuitet učešća na velikim takmičenjima

od admin
3 pregleda

Odbojkaška reprezentacija Crne Gore je obilježila 2019. godinu. Od strane Crnogorskog olimpijskog komiteta dobila je nagradu za sportski podvig, ispisala je novu stranicu istorije.

Veljko Bašić i njegovi izabranici uspjeli su u konkurenciji sa Slovačkom, Moldavijom i Islandom da izbore plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore, a zatim su na Evropskom prvenstvu, okrenuli stranu i nastavili da pišu. Pobijedili su Estoniju i Češku, samo jedan set im je nedostajao da stignu do plasmana u drugu fazu.

U godini koja je ostala iza nas, odbojkaši Crne Gore su osvojili zlatnu medalju na Igrama malih zemalja, a nedavno su dobili rivale u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo. Crna Gora će u konkurenciji sa Grčkom, Azerbejdžanom i Gruzijom, pokušati da ponovo stigne do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

Mjesto na šampionatu Evrope, izboriće prvoplasirane selekcije iz sedam grupa uz pet najbolje drugoplasiranih reprezentacija. Na pitanje kako sa prilično duge distance gleda na uspjeh koji su ostvarili odbojkaši Crne Gore, selektor Veljko Bašić rekao:

“Naravno da sa velikim zadovoljstvom gledam na istorijski uspeh reprezentacije Crne Gore. Izborili smo plasman na Evropsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje u istoriji, ostvarili smo dvije pobjede, nedostajao nam je jedan set za drugu fazu takmičenja, osvojili smo zlatnu medalju na Igrama malih zemalja. Drago mi je što je taj uspjeh vezan za moje ime kao selektora, ali je istina da je to rezultat rada kompletnog tima, prije svega igrača, članova stručnog štaba i izuzetne podrške od strane Odbojkaškog saveza Crne Gore, kao i cjelokupne sportske javnosti. Ostvareni uspjeh je rezultat dugoročne strategije i programa zacrtanog od strane predsjednika Saveza, Cvetka Pajkovića i mene, nakon preuzimanja državnog tima 2017. godine”, rekao je Veljko Bašić za Sport Klub i nastavio:

Veljko Bašić zajedno sa Cvetkom Pajkovićem, predsjednikom OSCG i Nenadom Vujanovićem, članom Upravnog odbora OSCG

“Mi smo iz završnice Evropskog prvenstva izašli puno iskusniji. Slobodno mogu da kažem da smo odrasli kao ekipa, da je naša igra je prepoznatljiva i da su naše ambicije sa razlogom porasle. Ponovo učestvovanje na velikom takmičenju bi značilo kontinuitet i potvrdu našeg rada i to ostaje prioritet koji se ostvaruje kroz kvalifikacije. Mislim da ova ekipa može da ponovi uspjeh, da u konkurenciji sa Grčkom, Azerbejdžanom i Gruzijom može da obezbijedi drugi uzastopni nastup na šampionatu Evrope”.

U želji da se obezbijedi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, mnogo pažnje se posvećuje radu sa mlađim selekcijama, kao i klubovima koji su osnova državnog tima.

“Prošle sezone sam počeo da uvodim mlade igrače u državni tim. Tu prije svega mislim na Ivana Zvicera i Milutina Pavićevića, a kasnije i Nemanju Peruničića koji je i učestvovao na Evropskom prvenstvu. Oni su pokazali da imaju ambicija i potencijal da nose igru reprezentacije u bliskoj budućnosti. Pratićemo napredak i ostalih mlađih igrača, nastojimo da unaprijedimo rad sa mlađim selekcijama, proširimo bazu, jer je to osnov da ostvarimo novi cilj, a to je kontinuitet učešća na velikim takmičenjima”, rekao je selektor odbojkaša Crne Gore, Veljko Bašić.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo se igraju tokom avgusta i septembra ove godine. Odbojkaši Crne Gore prvi meč igraju 16. avgusta u gostima protiv Azerbejdžana, a tri dana kasnije na svom terenu čekaju Grčku.

izvor: Sport klub

Povezani članci