Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
FIVB

Vakifbank i Ezačibaši „merače” novu svjetsku titulu

U noći između ponedjeljka i utorka, u kineskom gradu Šaoksingu startuje 12. klupsko Svjetsko prvenstvo za odbojkašice. Kao i na muškom turniru, koji je u nedjelju završen u Poljskoj, za laskavu titulu najboljeg kluba na planeti, boriće se osam ekipa, podijeljenih u dvije grupe po četiri.

To su domaćin Žeđijang, prvak Evrope Vakifbank iz Istanbula, šampion Azije Suprem Čonburi iz Tajlanda, pa brazilski Minas Tenis Klub, najbolja ekipa Južne Amerike, te četiri dobitnika „specijalne pozivnice”, turski Ezačibaši, francuski Volero Le Kane, brazilski Praja Klub i Altaj iz Kazahstana.

Sve do petka je na programu takmičenje po grupama, a za prva dva mjesta u A grupi, koja vode u polufinale, boriće se Vakifbank, Minas, Žeđijang i Volero Le Kane, dok su u B grupi Ezačibaši, Praja Klub, Suprem Čonburi i Altaj.

Favoriti su turski giganti, poslednji šampioni svijeta, Vakifbank sa Milenom Rašić, Loneke Slutjes, Džu Ting i Ezačibaši sa Tijanom Bošković, Korejkom Kim, Džordan Larson. Bilo bi pravo čudo da ove dvije ekipe ne dođu do borbe za titulu.

Najveća prijetnja gigantima iz Istanbula biće brazilski klubovi, Minas Tenis Klub, sa Karol Gataz, Monikom, Gabi i Natalijom, te Praja Klub, sa Amerikankama Karli Lojd i Nikol Foset i brazilskim zvijezdama, Anom Karol, Fabijanom, Fe Garaj, Rosamarijom

Domaćin, ekipa Žeđijanga, koja u kineskom prvenstvu nije uspjela da uđe u borbu za titulu (igraju Ligu za plasman od 9. do 14. mesta), angažovala je poslednjih dana četiri nove igračice, zbog određenih zdravstvenih problema, ali i mogućnosti da pariraju najboljim svjetskim timovima. Stigle su reprezentativke Jang Hanju i Vang Mengđije iz Šandonga, te Liu Janhan iz Bajia. I pored toga, biće im jako teško da se kvalifikuju u polufinale.

Suprem Čonburi, u Kinu dovodi većinu reprezentacije Tajlanda, pojačanu Amerikankom Tejlor Sendbot. Tu su Pleumđit, Vačareja, Vilavan, libera Pijanut i Supatra, a još uvijek se od teške povrede koljena nije oporavila Ajčaraporn, koja je prerano završila učešće na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Tim Volero Le Kanea, predvodiće Avital Selindžer, a najveće zvijezde ove ekipe, koja drži lidersku poziciju u francuskom šampionatu su Kubanke Hajdi Kasanova Alvares i već iskusna Rosir Kalderon, Bugarka Gergana Dimitrova, Azerbejdžanka Olena Hasanova, Srpkinja Ana Bjelica, Slovenka Eva Mori

Nova odbojkaška tvorevina, kazahstanski Altaj, angažovao je pet strankinja, među kojima i srpsku reprezentativku Silviju Popović. Prva zvijezda tima je legendarna Azerbejdžanka Natalija Mamadova, a važnu ulogu ima i Hrvatica Matea Ikić.

Na turniru će se igrati četiri utakmice dnevno, a termini su 3, 7, 10 i 13 časova po našem vremenu.

Sve mečeve gledaćete u direktnim prenosima na kanalima Sport Kluba.

U dosadašnjoj istoriji Svjetskih klupskih prvenstava, najviše titula osvojili su baš Vakifbank i Ezačibaši (po dve), a po jednu imaju tri brazilska kluba (Osasko, Leite Moka Sorokaba i Sadija Sao Paulo), jedan ruski (Dinamo Kazanj), jedan azerbejdžanski (Rabita Baku) i jedan italijanski (Teodora Ravena).