Banner

Svjetsko prvenstvo 2025. godine za odbojkaše na Filipinima

od Mirjana
150 pregleda

Svjetsko prvenstvo 2025. godine u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 12. do 28. septembra na Filipinima, saopštila je Svjetska odbojkaška federacija (FIVB). Biće to ujedno i debi domaćina na Svjetskom prvenstvu, na kojem će igrati 32 reprezentacije podijeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije.

Na osnovu odluka Savjeta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. izborili su do sada Filipini, domaćin prvenstva, Italija, aktuelni svjetski prvak, po 3 reprezentacije sa Kontinentalnih šampionata 2023: Poljska, Slovenija i Francuska (umjesto drugoplasirane Italije) iz Evrope (CEV), SAD, Kanada i Kuba iz Sjeverne i Srednje Amerike (NORCECA), Argentina, Brazil i Kolumbija iz Južne Amerike (CSV), Japan, Iran i Katar iz Azije (AVC) i Egipat, Alžir i Libija iz Afrike (CAVB).

Preostalih 15 reprezentacija sa FIVB rang liste (https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men) biće poznato po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u 2024, odnosno 10. avgusta, po završetku turnira Olimpijskih igara u Parizu.

Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

Poslije 3 odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po 2 selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mjesto i finale.

Svjetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica. Svjetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029…).

Povezani članci