SP za dame: Hrvatice prve ispod crte, debi Kolumbije

od admin
141 pregleda

Poznati su svi učesnici Svjetskog prvenstva za odbojkašice, koje će se naredne godine održati u Holandiji i Poljskoj. Među 24 selekcije samo je jedna reprezentacija iz regiona, selekcija Srbije, koja će i braniti šampionsku titulu, posle zlata u Japanu, osvojenog 2018. godine.

Prva reprezentacija koja je ostala ispod crte je selekcija Hrvatske. Porazom od Francuske u osmini finala Evropskog prvenstva u Beogradu, pulenke Danijelea Santarelija propustile su priliku da osvoje dovoljan broj bodova, koji bi ih odveo na odbojkaški Mondijal. Ovako, Kazahstan je poslednja selekcija, koja je na osnovu plasmana na FIVB rang-listi, otišao na SP.

Treba još dodati i to da će Evropa imati deset selekcija na narednom SP, baš kao i kod muškaraca.

U iščekivanju određivanja datuma za žrijeb grupa, ali i konačnog termina samog šampionata, koje će se održati nakon muškog (pretpostavlja će da će biti odigrano u periodu od 23. septembra do 15. oktobra i da će trajati 17 dana), evo svih zemalja učesnica:

Domaćini: Holandija i Poljska

Šampion svijeta: Srbija

Prve dve zone NORSEKA: Dom. Republika, Portoriko

Prve dvije iz Azije (po rejtingu FIVB): Kina, Japan – Prvenstvo Azije nije odigrano i pomjereno je za maj 2022

Prve dvije iz Evrope: Italija, Turska

Prve dvije iz Južne Amerike: Brazil, Kolumbija

Prve dvije iz Afrike: Kamerun, Kenija

Najboljih 11 sa svjetske rang-liste (idu na SP bez kvalifikacija): SAD, Rusija, Njemačka, Belgija, Južna Koreja, Bugarska, Kanada, Tajland, Argentina, Češka, Kazahstan.

Televizija Sport Klub ima ekskluzivna prava prenosa Svjetskog prvenstva za odbojkašice 2022. godine.

izvor: Sport klub

Povezani članci