SP odbojkaša 2022: Poznati svi učesnici

od admin
466 pregleda

Finalnom utakmicom prvenstva Evrope za odbojkaše između Italije i Slovenije, praktično su završene i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Rusiji, a koje će ekskluzivno prenositi TV Sport Klub.

S obzirom na to da se zbog nedostatka termina usljed pandemije koronavirusa, klasične kvalifikacije nisu mogle ni održati, FIVB je još ranije odlučio da na naredni odbojkaški Mondijal idu domaćin, svjetski šampion, finalisti kontinentalnih prvenstava ’21 i još 12 najboljih (nekvalifikovanih) sa svjetske FIVB liste, zaključno sa 20. septembrom.

Pogled na najnoviju listu donosi zaključak da evropske selekcije baš nisu ni imale sreće sa ovakvim sistemom, pa će u formatu sa 24 selekcije u Rusiji igrati deset reprezentacija sa Starog kontinenta, baš kao i prije tri godine u Italiji i Bugarskoj. Čast našeg regiona braniće selekcije Slovenije i Srbije.

Jedini debitant na narednom Prvenstvu u Rusiji biće selekcija Katara.

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo 2022. biće održano 30. septembra u Moskvi. U šeširima će biti sljedeće selekcije:

Domaćin: Rusija

Šampion svijeta: Poljska

Finalisti Prv. zone NORSEKA: Portoriko, Kanada

Finalisti Prv. Južne Amerike: Brazil, Argentina

Finalisti Prv. Afrike: Tunis, Kamerun

Finalisti Prv. Azije: Iran, Japan

Finalisti Prv. Evrope: Italija, Slovenija

Najboljih 12 na svjetskoj rang-listi (na SP bez kvalifikacija): Francuska, SAD, Srbija, Kuba, Holandija, Njemačka, Meksiko, Turska, Egipat, Katar, Bugarska, Kina.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji igraće se od 26. avgusta do 11. septembra 2022. godine u deset gradova.

izvor: Sport klub

Povezani članci