Banner

Pedesetogodišnjica CEV-a: Putovanje kroz pet decenija evropske odbojke

od Mirjana
370 pregleda

U nizu nadolazećih priča, osvrnućemo se na 50 godina istorije CEV-a, čime se čitaocima pruža bolje razumijevanje naših korijena, gdje se trenutno nalazimo i kako će evropska odbojka izgledati u budućnosti.

Danas počinjemo odakle je sve počelo. Odbojka u Evropi postoji mnogo duže od 50 godina, sa prvim kontinentalnim prvenstvom organizovanim 1948. i 1949. za muškarce i žene. Ako biste pregledali neke stare biltene CEV-a, našli biste referencu Generalne Skupštine koja je osnovala CEV 21. oktobra 1963. Ovo nije potpuno tačno, a ispravljanjem ove informacije objasnićemo zašto CEV ove godine puni 50 godina – a ne 60!

Davne 1963. godine FIVB je odlučio da uspostavi niz komisija, uključujući i Evropsku sportsku komisiju (ESC) odgovornu za upravljanje odbojkom na kontinentalnom nivou.

U to vrijeme, ESC je brojao 18 članova – tačnije nacionalne federacije Belgije, Bugarske, Čehoslovačke, Istočne Njemačke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Sovjetskog Saveza, Španije, Švedske, Turske i Jugoslavije.

Josef Musil

Deset godina kasnije, kada je CEV zvanično osnovan u Hagu, broj članova federacija porastao je na 28. Ako bismo provjeravali razvoj svake decenije i naredne godine cifra je 34 – 1983, 52 – 1993, 55 – 2013, a sad – 56.

Očigledno je da je mapa Evrope pretrpjela mnoge promjene početkom devedesetih, nakon raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije i pojave nezavisnih država. Ono što se ističe, jeste, da se odbojka razvila na svim nivoima od tih sedamdesetih.

Igra koju je izmislio Vilijam G. Morgan u Americi 1895. godine brzo se proširila širom svijeta. Ali je trebalo neko vrijeme od 1947. do 1973. da se osnuju Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) i Evropska odbojkaška konfederacija (CEV). Kao što smo pomenuli, prva kontinentalna prvenstva održana su 1948. i 1949. godine.

Kao istaknuti član legendarnog tima Josef Musil iz Čehoslovačke bio je glavna zvijezde evropske odbojke u tim ranim danima – postavši dvostruki svjetski (1956. i 1965.) i dvostruki evropski šampion (1955. i 1958.)

Naslovna strana zvaničnog programa za Evropsko prvenstvo 1975. u Jugoslaviji

Prvo takvo prvenstvo koje je okupilo muškarce i žene, održano pod okriljem CEV-a odigrano je u oktobru 1975. godine u bivšoj Jugoslaviji, sa utakmicama u Banja Luci, Kraljevu, Negotinu, Rijeci, Skoplju i Subotici, prije nego što je Beograd dočekao finale koje je krunisao Sovjetski Savez kao pobjednik oba turnira.

Na spisku jugoslovenskog tima koji je turnir u konkurenciji odbojkaša završio na trećem mjestu bila su poznata imena – aktuelni predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić, Miloš Grbić, čiji su sinovi Vladimir i Nikola Grbić koji su osvojili olimpijsko zlato 2000. godine, kao i Ivica Jelić, čija je ćerka Barbara bila glavna zvijezda posebno kasnih devedesetih.

U narednim nedjeljama otkrićemo i podijeliti zanimljive priče iz 50 godina evropske odbojke – ostanite sa nama.

Preuzeto i prevedeno sa sajta www.cev.eu

Povezani članci