Banner

OSCG i UDG potpisali sporazum o saradnji

od admin
182 pregleda

U srijedu je na Univerzitetu Donja Gorica održan skup “Studije za sportiste”, koji je imao za cilj približavanje studija na UDG profesionalnim sportistima i promociju fizičke kulture i sporta na ovom Univerzitetu.

Tom prilikom, Ivan Bošković, generalni sekretar OSCG i Prof. dr Veselin Vukotić, rektor Univerziteta Donja Gorica potpisali su sporazum o saradnji koji predstavlja prekretnicu u saradnji između sportskog sektora i akademske zajednice.

Potpisanim sporazumom Odbojkaški savez Crne Gore je obezbijedio UDG stipendije za određen broj odbojkaša i odbojkašica, a saradnja će takođe biti i u drugim oblicima, kao što su predavanja, zajedničke aktivnosti, stručne prakse studenata i sl.

Cilj ovog sporazuma je da se olakša i produbi saradnja u svim oblastima obrazovanja vezanim za sport, uključujući promociju obrazovanja u sportu i podršku dvostrukim karijerama sportista. Poseban naglasak je stavljen na edukaciju studenata i sportista iz seniorskih prvoligaških ekipa i reprezentacija.

Inicijativa je još značajnija uzimajući u obzir da su, pored OSCG, sporazumi potpisani i sa Košarkaškim savezom, Rukometnim savezom, Karate savezom, Džudo savezom, OK Budućnost, ŽRK Budućnost i RK Lovćen. U okviru ovih sporazuma, UDG obezbjeđuje ukupno 40 stipendija za profesionalne sportiste iz navedenih saveza odnosno klubova.

Ovaj sporazum ne samo da simbolizuje posvećenost Crne Gore razvoju sporta i obrazovanja, već i podstiče mlade sportiste da uravnoteže svoje sportske i akademske ambicije. To je jasan pokazatelj kako sport može biti snažan alat za društveni i lični razvoj, te kako može doprinijeti stvaranju bolje budućnosti za mlade u Crnoj Gori.

Povezani članci