Banner

Održana redovna Skupština OSCG

od Mirjana
565 pregleda

Redovna Skupštine Odbojkaškog saveza Crne Gore održana je danas u hotelu “Bianca” u Kolašinu, a sjednicom je predsjedavao Zoran Vukčević, predsjednik Skupštine OSCG.

Na sjednici je bilo prisutno 21 od ukupno 31 delegata i sve odluke donijete su jednoglasno.

Nakon što je usvojen dnevni red i zapisnici sa prethodne Vanredne elektronske održane 28.04.2022.godine i Redovne sjednice održane 27. avgusta 2021. godine, usvojen je i izvještaj o radu OSCGa za period jul 2021.godine– jul 2022.godine, sa finansijskim izvještajem za 2021. godinu, koji je Skupštini OSCG prezentovao predsjednik OSCG Cvetko Pajković, a u sklopu ovog izvještaja prezentaciju projekta OSCG “Besplatna škola odbojke” imao je Dragiša Ćalov, koordinator projekta.

“U periodu rada OSCG, od prošlogodišnje Skupštine do danas, aktivnosti koje su obilježile ovaj period su drugi uzastopni nastup muške seniorske reprezentacije na Evropskom Prvenstvu u Češkoj, plasman i nastup U22 muske selekcije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, kao i potpisivanje generalnog sponzorstva sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), koje je u cjelosti namijenjeno za podršku klubovima koji nastupaju u ligaškim takmičenjima.

Još jedno veliko priznanje dobio je Odbojkaški savez Crne Gore – nakon čestitki koje su na adresu OSCG stigle od Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV) za organizaciju EP za kadetkinje 2020. godine, evropska kuća odbojke dodijelila je našem Savezu organizaciju U17 Evropskog prvenstva 2023. za odbojkaše! Biće to prvi put da se U17 EP za kadete održava u formatu sa 16 selekcija, što je odlučeno ranije ove godine na bordu CEV-a.

Kako je na sastanku OSCG sa muškim klubovima prije pandemije COVID-19 dogovoreno da savez preduzme korake prema nastavnicima u osnovnim školama u cilju popularizacije i animacije muške djece da se bave odbojkom, Odbojkaški savez Crne Gore je pokrenuo projekat »Besplatna škola odbojke« na sjeveru Crne Gore, kojim koordinira Dragiša Gile Ćalov. U ovom periodu ovaj projekat je okupio preko 280 dječaka u 13 škola iz osam opština. Izdate su dvije brošure za obuku i održan je niz seminara za nastavnike i sve aktivnosti su ispraćene od strane koordinatora projekta kroz posjete i zajednički rad na treninzima, dok su predstavnici Odbojkaškog saveza Crne Gore obavili sastanke sa predsjednicima opština čije škole su zastupljene projektu, koji su obećali podršku savezu u realizaciji projekta.

Realizovali smo državna prvenstva i Kup takmičenja i koristim priliku da čestitam OK »Galeb« na osvojenom prvenstvu i Kupu za odbojkašice, kao i odbojkašima OK »Budva« koji su takođe osvojili duplu krunu. Čestitke na osvojenom prvom mjestu u Drugoj ligi odbojkašica i ulasku u Prvu ligu odbojkašica ženskom odbojkaškom klubu »Herceg Novi 2007«, koji će uz OK »Galeb« i OK »Budva« nastupati u evropskim kupovima naredne sezone. Takođe smo realizovali nacionalna prvenstva za sve mlađe kategorije, uz čestitke svima na ostvarenim rezultatima. Nažalost, zbog restriktivnih mjera Ministarstva zdravlja sa ciljem prevencije i zaštite od virusa COVID-19, nismo bili u mogućnosti da organizujemo »EKO mini odbojku« za najmlađe odbojkaše i odbojkašice, ali smo već obavili sastanak i dobili pozitivne signale od strane našeg sponzora za nastavak ovog projekta od naredne sezone.

Savez je uspješno organizovao turnire 2.runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za juniore (U20), mlađe seniorke (U21) i 3.runde kvalifikacija za juniorke (U19) i nakon muške mlađe seniorske (U22), nedostajalo je tako malo za plasman i jedne ženske reprezentativne selekcije na najveću evropsku smotru.

Zbog velikog broja pozitivnih na COVID-19 u kadetskim selekcijama na pripremama pred sam odlazak na kvalifikacije za EP, bili smo prinuđeni da otkažemo njihov nastup.

Crnogorski olimpijski komitet je na svečanosti u Vili Gorica dodijelio tradicionalne nagrade i priznanja, a priznanje za zaslužnog sportskog radnika pripalo je dugogodišnjem sportskom radniku Draganu Baću Drobnjaku, nekadašnjem članu Predsjedništva i Upravnog odbora Odbojkaškog saveza Crne Gore.

OSCG je učestvovao u redovnom radu Kongresa Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV) u Katovicama (Poljska) kao i na redovnoj skupštini Balkanske odbojkaške Asocijacije (BVA) u Skoplju.

Ono sto je važno za istaći je da pored sportskog statusa koji odbojkaški sport ima u Crnoj Gori, prevashodno mislimo da na osnovu svih kriterija koje raspisuju COK i Ministarstvo sporta i mladih, naš sport spada u prvu kategoriju sportova, a neadekvatno nam se opredjeljuju sredstva namijenjena za sufinansiranje. Ovo posebno mislim na ovu godinu, kada svijet izlazi iz stanja pandemije i kada se normalizuju i održavaju sva takmičenja, savez iz raspodjele dobija sredstva u iznosu 250.000 eura, koja su nedovoljna za realizaciju osnovnih reprezentativnih aktivnosti. O ovoj situaciji u kojoj se nalazimo smo više puta pismeno i usmeno obavijestili nadležni državni organ, kao i javnost i smatramo da sistem raspodjele mora drugačije, sistemski, da se riješi, kako bi se obezbijedilo svim sportskim savezima normalno funkcionisanje”, kazao je Cvetko Pajković, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Na sjednici su usvojene i programske aktivnosti za period 2022-23 i Propozicije takmičenja za takmičarsku sezonu 2022/2023.

Skupština je usvojila Odluku o trening-kompenzaciji matičnih klubova, a takođe je konstatovana ostavka Dragana Drobnjaka na mjestu člana Upravnog odbora OSCG i za novog člana Upravnog odbora imenovan je Nikola Kažić.

Delegati Skupštine će nakon završene sjednice prisustvovati utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za odbojkaše između selekcija Crne Gore i Portugala, koja se igra u Kolašinu u 17:30 časova.

Povezani članci