Banner

Odbojkaške zvijezde u centru pažnje na Gala svečanosti CEV

Kamil Semenjuk proglašen je za odbojkaša godine, dok je odbojkašica godine Izabel Hak

od admin
212 pregleda

Tradicionalno CEV Gala veče održano je večeras u “Centru lijepih umjetnosti Bozar” u Briselu, a to je bila idealna prilika da se proslave poslednja odbojkaška dostignuća – a posebno glavne zvijezde ovog sporta.

Ceremonija organizovana u petak veče u belgijskoj prijestonici nastavlja tradiciju započetu prije skoro tri decenije – izvlačenjem žrijeba za grupnu fazu elitne CEV Lige šampiona, a koji je održan na istom mjestu ranije iste večeri.

Predsjednik FIVB Ari Grasa prisustvovao je CEV Gala večeri i tako se pridružio članovima evropske odbojkaške porodice u nečemu što je bila prava parada zvijezda.

Predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić istakao je značaj ove prilike:

„Večeras slavimo dostignuća u proteklih 12 mjeseci, ali ćemo se već radovati sledećoj sezoni i više uspjeha. Želim da se zahvalim FIVB-u i njihovom predsjedniku na dobroj saradnji – zajedno pokušavamo da podignemo sport na viši nivo i to činimo u bliskoj saradnji sa svima koji prisustvuju večerašnjoj Gala svečanosti. Ovaj događaj u Belgiji je samo prvi korak na putu koji će nas odvesti do finala Euro Voleja za odbojkašice, koje će se održati 2023. godine ovdje u Briselu.”

Lista nagrađenih je zaista impresivna – počevši od odbojkaša i odbojkašice godine, Kamila Semenjuka i Izabel Hak.

Kamil Semenjuk

Primač servisa iz Poljske osvojio je ranije ove godine svoju drugu uzastopnu titulu Lige šampiona sa Grupom Azoti KEDZIERZIN-KOZLE – i osim što je dominirao u domaćim takmičenjima sa svojim bivšim klubom, postigao je mnogo uspjeha i sa reprezentacijom Poljske – nedavno je osvojio srebrnu medalju na FIVB Svjetskom prvenstvu na domaćem terenu.

Izabel Hak

Hak je sa druge strane pomogla VakifBanci da kompletira trofeje u svim takmičenjima u kojima su se takmičili – podigavši čak pet trofeja, uključujući rekordnu petu krunu u Ligi šampiona za ovaj turski klub.

Njihovi bivši treneri na klupskom nivou, Žorž Kretu i Đovani Gvideti, dobili su priznanja za trenera godine za odbojkaše i odbojkašice.

Đovani Gvideti

Ovo nije prva takva nagrada za Gvidetija, koji je pomogao VakifBanci, ali i reprezentacijama Njemačke, Holandije i Turske da ostvare fantastične uspjehe, dok je Kretu, koji je rođen u Rumuniji, uživao u svom najvećem trijumfu do sada na Super finalu CEV Lige šampiona u Ljubljani, dok je bio na čelu Grupe Azoti KEDZIERZIN-KOZLE.

Žorž Kretu

Tanja Huberli i Nina Bruner pobrinule su se da nagrada za „Ženski tim godine u odbojci na pesku“ ostane u Švajcarskoj, pošto su pratile stope svojih sunarodnica Joane Hajdrih i Anuk Verge-Depre, koje su prošle godine dobile istu nagradu u Ljubljani.

Nagrada za „muški tim godine u odbojci na pesku“ mogla je da pripadne samo Andersu Molu i Kristijanu Sorumu – zvanim “Vikinzi odbojke na pijesku”.

Nakon što je tokom šest takmičarskih dana okupio oko 25.000 navijača i učvrstio status Beča kao prave “meke odbojke na pijesku”, organizatori inauguralnog CEV Kupa nacija u odbojci na pijesku – ACTS, koje predstavlja njihov harizmatični izvršni direktor i osnivač Hans Jagerhofer – zasluženo je dobio nagradu za “CEV događaj godine”.

Uz priznanje za dostignuća u proteklih 12 mjeseci, CEV Gala veče 2022. je bila odlična prilika da se odaju priznanja i onima koji su cio svoj život proveli radeći za dobrobit odbojkaškog sporta.

Hulija Velaska, rođenog u Argentini, nije potrebno posebno predstavljati kao mentora koji je stvorio italijansku zlatnu generaciju koja je vladala međunarodnom odbojkom kasnih 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka. Trenutno radi na rastu sledećeg „talasa“ italijanskih odbojkaša – vodi program koji je već donio niz zlatnih medalja na više svjetskih i evropskih prvenstava u mlađim kategorijama.

Na Gala svečanosti održanoj u glavnom gradu Belgije, Frajke Dirik je mnogima bila poznato lice i baš kao i Velasko, postala je dobitnica „CEV nagrade za životno djelo“. Ona je pomogla da se otvori novi put za belgijsku odbojku i sport uopšte, posebno kada je vodila „Žute tigrove“ do istorijske bronzane medalje Euro Voleja 2013.godine, njihove jedine seniorske medalje sa velikog međunarodnog takmičenja do danas.

Konačno, predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić dodijelio je titulu „Ambasadora evropske odbojke” predsjedniku i izvršnom direktoru zvaničnog medijskog partnera CEV-a, gospodinu Filipu Blateru, u znak priznanja za dugo, uspješno partnerstvo koje je pomoglo da se odbojka podigne i profil ovog sporta do neviđenih nivoa.

 

Povezani članci