Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
IntervjuVideo

Kolaković: Promijeniti pravilo, ne prekidati igru zbog “prljave” lopte!

Proslavljeni crnogorski odbojkaški trener i nekadašnji selektor reprezentacija Srbije i Irana, a sada trener poljskog Aluron Zavierćea Igor Kolaković, je na svom Facebook profilu javno izrazio nezadovoljstvo povodom aktuelnog pravila druge odigrane lopte u odbojci.

“Druga odigrana lopta u odbojci. FIVB, mijenjajte pravilo, molim Vas!

Odbojka je dugo bila zatvoren sport, kao i gimnastika. Mogli su da je razumiju samo oni koji su je igrali zbog složenih pravila prije svega u tehničkom smislu. Puno pravila je mijenjano da se odbojka približi gledaocu i mladim odbojkašima i odbojkašicama, ali već odavno nema promjena koje unapređuju igru i koja produžavaju akciju, što je svakako cilj, naročito u muškoj odbojci. Revoluciju je donijela promjena od one dosadne odbojke kada su se poeni osvajali samo ako počinjete akciju servisom i došlo se do toga da se danas svakom akcijom osvaja poen.

Uh kakvih je sve pravila bilo. Pomenuću samo neka, koja su postojala dok sam ja igrao, sad već čudna i po malo glupa. Recimo, servis nije mogao da se prima prstima, prijem čekićem ako nije bio gotovo idealan sudio se kao pogrešno odigravanje. Ako se napada iz druge linije i blok dotakne loptu u tom napadu, akcija se nastavljala iako je napadač napravio prestup (gazio liniju od 3 metra)…zamislite…”, kazao je u uvodnom dijelu Kolaković i nastavio: “I danas ima puno pravila koja bih promijenio i koja su zrela za promjenu. Odbojka svojim akcijama ide ispred njenih pravila. Neka od sadašnjih pravila guše odbojku. Jedno pravilo baš bode oči. To je odigravanje druge lopte. To pravilo puno iritira i predmet je stalne rasprave na utakmicama između trenera, igrača i sudija.”

On je kazao da mu nije jasno zašto se to pravilo ne promijeni.

“Mnogo mi smeta kada sudija dosudi tehnički pogrešno odigranu drugu loptu. Danas pravila dozvoljavaju da se lopta igra svim dijelovima tijela, da se prva odigrana lopta toleriše u tehničkom smislu ali ne vidim razlog zašto se ne promijeni pravilo i za drugu odigranu loptu. Odavno već na treningu tolerišem odigravanje druge lopte kada treniramo situacije 6 na 6. Jednostavno mi je žao da na taj način prekidam, često, fenomenalnu akciju koja po mom mišljenju treba da se završi akcijom igrača, a ne sudijskom odlukom. Stalno govorim igračima da smo mi avangarda i da će ovo pravilo sigurno da se promijeni, jer je nelogično, ali ono baš predugo traje. Ne znam šta se dobija time što se sudi tehnički pogrešno (tu ne mislim na zadržanu loptu) odigravanje druge lopte? Pa ekipa je već kažnjena time što tehnički loše odigrana lopta neće doći na idealnu poziciju za napadača, zato dozvolimo igračima da osvoje poen svojom akcijom, a ne prekidom i sudijskom odlukom”, kazao je crnogorski stručnjak.

Sudije danas u odbojci ne mogu puno da utiču na rezultat zbog upotrebe challenge sistema ali bi im trebali olakšati posao i ukidanjem tehnički pogrešno odigrane bilo koje lopte. Nemaju sve sudije isti kriterijume oko ove situacije i svojim odlukama unose konfuziju kod igrača i gledalaca i dosta puta mogu da utiču na krajnji ishod. I ne krivim ih, oni samo probaju da poštuju pravilo. Po mom mišljenju nelogično pravilo. Odbojka treba da bude razumljiva za sve gledaoce pa i za moju staru tetku koja prati zbog mene utakmice, a još više razumnija za sve koji žele da igraju za svoju dušu i da ih jednostavnim pravilima privučemo da budu dio velike odbojkaške porodice kao rekreativci, navijači ili budući igrači”, zaključio je Kolaković.

izvor: https://www.facebook.com/kolakovic.igor