Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
Crna GoraIntervjuOSCGReprezentacija

Kolaković: Plasman na Evropsko prvenstvo je veliki uspjeh

Proslavljeni i trofejni crnogorski odbojkaški trener Igor Kolaković, aktuelni selektor Irana, ističe da je presrećan što će Crna Gora prvi put učestvovati na Evropskom prvenstvu.

“Mislim da je Crna Gora na pravi način iskoristila šansu. Velikom pobjedom protiv Slovačke je ne samo utabala put ka Evropskom prvenstvu, već je pokazala i da će na EP moći da prikaže dobre partije”, kaže u razgovoru za „Vijesti“ Kolaković, koji trenutno u Teheranu prisustvuje plej-ofu prvenstva Irana.

Kolaković kaže da je plasman naših odbojkaša na EP „značajan za odbojku u Crnoj Gori“.

“Ja bih volio da bude značajno za mušku odbojku, da se pokrenu stvari. Nešto se događa u Budvi, Podgorici i Bijelom Polju, znatno je bolje nego ranijih godina, i plasman na EP posmatram u tom smjeru da se muška odbojka vrati na pravi način. I da, naravno, i država podrži OSCG i mušku odbojku. Ženska odbojka u Crnoj Gori, možda, ima veći potencijal i zbog masovnosti i predispozicija djevojaka koje treniraju u Crnoj Gori, a uz stručan rad od njim možemo očekivati njihov plasman na Evropsko i Svjetsko prvenstvo u skorijoj ili daljoj budućnosti. Ali, iskreno se plašim za mušku odbojku, te je plasman na EP iskorak i dalje mi nadu da se odbojka neće ugasiti u Crnoj Gori”, nastavlja Kolaković, koji je prije preuzimanja Irana bio prvi kandidat sa selektorsku klupu Crne Gore.

Na klupi Srbije Kolaković je osvojio osam medalja, od čega tri na evropskim prvenstvima, dvije bronze (2007, 2013) i zlato na EP u Austriji i Češkoj 2011. godine. Bivši trener Budućnosti, zato, itekako, dobro zna koliko će učešće na EP značiti našim odbojkašima.

“Svaka međunarodna utakmica, a pogotovo na velikim takmičenjima je veliko iskustvo za sve učesnike, pa i za Odbojkaški savez, ne samo za igrače reprezentacije Crne Gore. Mislim da će sigurno biti jaki i kvalitetniji poslije EP, kako god da odigraju, kako god da prođu, jer je to, ipak, debitantski nastup u nezavisnoj državi. Biće značajno pogotovo za mlađe igrače, jer mnogi od njih igraju već u inostranstvu, ali kvalitet igara na klupskom i reprezentativnom nivou je, ipak, različit. Mislim da pravi kvalitet daju internacionalni mečevi sa reprezentacijom”.

Crna Gora će mečeve u grupi igrati u Holandiji, u Roterdamu i Amsterdamu, a osim domaćina rivali su Poljska, Estonija, Češka i Ukrajina. Četiri prvoplasirane idu u osminu finala…

“Prvo i osnovno je da se ostvari prva pobjeda na Evropskom prvenstvu. A ako se napravi prva pobjeda, možda će i druga, što je dovoljan broj pobjeda za plasman u osminu finala. Vrlo je teško to predvidjeti, jer reprezentacije su izjednačene. Sam plasman na EP je veliki uspjeh, svaka pobjeda tamo je još mnogo veći uspjeh, tako ne bih volio da i oni sami sebi stvaraju velike obaveze na tom šampionatu, jer svi rivali u grupi imaju mnogo veće iskustvo od Crne Gore, možda i kvalitet. Crna Gora jeste pobjeđivala neke od njih, čak i Poljsku, koja je danas svjetski prvak. Ipak je to Evropsko prvenstvo, i ne treba se zanositi da mogu dogoditi prevelika iznenađenja. Ali, iskreno se nadam da će Crna Gora reprezentovati odbojku na pravi način, a svaka pobjeda je ogromno vrijedan rezultat”.

Zbog promjene na čelu Odbojkaškog saveza Irana, Kolaković je tek nedavno formalizovao aneks ugovora iz maja prošle godine o nastavku saradnje sa Iranom do kraja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

“Ako smo produžili ugovor, pretpostavljam da je na obostrano zadovoljstvo”, ističe Kolaković i sumira dosadašnji rad na klupi Irana.

“To je rudarski posao. Iran je visoko pozicioniran na FIVB listi (trenutno 8. mjesto) zahvaljujući bodovima koje je sakupio na Svjetskom kupu gdje svaki put učestvuju, a učestvovali su i na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju, prvi put u istoriji. Ali, objektivno, možda kvalitet nije za tako visoku poziciju. Godinama igraju isti igrači, koju su sada već zašli u neke ozbiljne godine, i moj zadatak, u dogovoru sa Savezom, bio je da se napravi smjena generacija, pa sam uveo dosta mladih igrača u reprezentaciju, čak su u timu bila četvorica iz kadetske selekcije koja je osvojika titulu prvaka svijeta, koji su sada već juniori. Na određenim pozicijama sam podmladio tim sa igračima koji u perspektivi treba da predstavljaju snagu iranske odbojke”.

Proces podmlađivanja u selekciji Irana, ističe Kolaković, je dosta bolan.

“Ovdje su stariji igrači navikli da imaju svoje pozicije, u svim domaćim medijima nazivaju ih legendama, jer su napravili iskorak u iranskoj odbojci 2012. godine, tako što su postali učesnici Svjetske lige i Olimpijskih igara. Mislim da Iran ima potencijal za nešto više, to pokazuje rezultat kadeta koji su svjetski prvaci, možda će biti i juniorski prvaci svijeta na ovogodišnjem prvenstvu. Tu treba ulagati, sa tim sa se složio sa prvim predsjednikom, koji je bio kad sam ja došao. To je dosta teško, jer kad se radi sa mladim igračima česte i jake su oscilacije, ali sam zadovoljan. Mnogo se radi, u Iranu se mnogo pažnje posvećuje odbojci, publicitet je izražen i velika su i očekivanja. Ali, imaju razumijevanja za to što nema progresije rezultata, već za to što ima progresiju odnosa u timu koji u perspektivi treba da bude jak.”

I sa Iranom želi na Olimpijske igre

Kolaković je tri puta bio na Olimpijskim igrama, dva puta kao selektor Srbije, u Peking (2008) i Londonu (2002), a jednom kao pomoćnik Ljubomira Travice u selekciji Srbije i Crne Gore, u Atini (2004). Cilj je da i sa Iranom izbori vizu za OI u Tokiju 2020. godine…

“Prije toga imamo Svjetsku ligu i Azijsko prvenstvo, te kvalifikacije za Olimpijske igre, koje su cilj. Prva šansa za plasman na OI su kvalifikacije u Rusiji, od 9. do 11. avgusta, sa Meksikom, Kubom i Rusijom. Ako tu ne budemo prvi, imamo šansu na azijskim kvalifikacijama u januaru iduće godine, i tu bi morali da izborimo vizu za OI. Imamo i Svjetski kup u oktobru ove godine, koji je nekad bio važan jer je bio i kvalifikacioni za Olimpijske igre, ali sa novim sistemom kvalifikacija to pravo je izgubio, i igra se samo za novčane nagrade i bodove za svjetsku rang-listu. Ove godine je bogat program, čitavo ljeto je prebukirano, od 31. maja do kraja oktobra”, zaključio je Kolaković.

izvor: Vijesti