Banner

Joksimović: Prioritet podmlađivanje selekcije i kvalifikacije za EP 2025.godine

"Savez sada funkcioniše na način kako se samo poželjeti može. Imamo sve moguće uslove, na nivou najboljih svjetskih reprezentacija", ističe Joksimović

od admin
726 pregleda

Proces pomlađivanja muške odbojkaške reprezentacije Crne Gore, koji je u prethodnoj akciji započeo bivši selektor Veljko Bašić, nastaviće, a moguće i dovršiti trener koji je kroz karijeru, radeći u Budućnosti i Budvanskoj rivijeri, ali i u inostranstvu (Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru), prepoznat i priznat po radu sa mladim igračima. Ivan Joksimović je u ovom trenutku neočekivano, drugi put u karijeri, preuzeo selektorsko mjesto na klupi seniora, a nakon iznenadnog povlačenja Makedonca Joška Milenkoskog, koji je odlučio da se povuče sa mjesta selektora nezadovoljan odlukom pojedinih iskusnih igrača da preskoče predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Ono što je za Milenkoskog bio problem, za Joksimovića je izazov i jedva čeka da počne sa radom…

– Jako volim da radim sa mladima i smatram da je energija koju nose mladi igrači garant za vrhunski rezultat. Ta energija daje elan ekipi, saigraču na terenu, ali daje i energiju meni kao treneru. Ja poštujem i cijenim mladog igrača, kod mene godine ne igraju ulogu, već samo kvalitet. S obzirom na to da ćemo podmladiti reprezentaciju, vjerujem da kvalitetom nećemo zaostajati, jer vjerujem u ono što ja radim, i što ću raditi sa mojim stručnim štabom. Mislim da imamo sve moguće preduslove da formiramo jednu izuzetnu vrijednu i radnu grupu igrača koja može da iznese teret igranja za reprezentaciju – kaže Joksimović na početku razgovora za Pobjedu.

Kako kaže, poziv da preuzme reprezentaciju za njega ,,predstavlja veliku čast, ali i moralnu obavezu da prihvati upražnjeno mjesto selektora“.

FOTO: Iva Mandić (Pobjeda)

– Sve se brzo i iznenada izdešavalo, ali se nijesam mislio pošto vidim da ima potencijala da može da se napravi neka jako ozbiljna priča za budućnost. Sam plasman mlađe seniorske reprezentacije na Evropsko prvenstvo daje dovoljno motiva i razloga za optimizam kada je budućnost u pitanju. Zadovoljan sam onim što trenutno vidim, bez obzira što su pojedini igrači izrazili želju da propuste ovu akciju, ali vidjeću da u razgovoru sa njima dođem do jednog zajedničkog rješenja, kako bismo bili konkurentni i sa velikom ambicijom igrali i predstojeće kvalifikacije za EP – dodaje Joksimović, koji je sa OSCG dogovorio trogodišnju saradnju.

Pored toga što ga je poziv Odbojkaškog saveza Crne Gore zatekao na odmoru u rodnoj Podgorici, Joksimović je, prije nego što je prihvatio poziv, morao da dobije saglasnost čelnih ljudi u Katar sport klubu, gdje je trenutno profesionalno angažovan.

FOTO: Iva Mandić (Pobjeda)

– Kad sam mu se obratio i objasnio prijedlog OSCG, predsjednik kluba mi je izašao u susret. Bitno je da moj rad u reprezentaciji ne remeti moj dalji angažman u Katar sport klubu. Sa druge strane, olakšavajuća okolnost je ta što prvenstvo u Kataru dosta kasno počinje ove sezone, tek 15. januara, zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu. U Kataru od 15. novembra bukvalno sve staje i tu se pojavio međuprostor da preuzmem ulogu selektora reprezentacije – objašnjava Joksimović.

Joksimović je prvi trener koji se dva puta našao u ulozi selektora odbojkaške selekcije Crne Gore, nakon je što prvi put bio selektor u periodu od februara 2011. godine do maja 2013. godine.

– To je izuzetno poseban osjećaj, iz dva razloga. Prvo, pun sam motiva i želje da napravimo nešto sa podmlađenom reprezentacijom. Drugo, u prvom mandatu sam imao jako iskusnu i kvalitetnu ekipu, ali je sistem kvalifikacija bio takav da je samo 16 reprezentacija moglo da se plasira na Evropsko prvenstvo. Sadašnji sistem daje veće mogućnosti, s obzirom na to na EP igraju 24 reprezentacije, pa je veća prohodnost ka tom takmičenju. Upoređujući dva mandata, velika je razlika, jer je u prvom ekipa bila jako iskusna, a u drugom će biti jako podmlađena. Ali i jedna i druga su imale i imaju kvalitet, a ja se nadam da će ova mlađa da opravda svoj potencijal i da ćemo kroz taj potencijal probati da se kvalifikujemo na EP.

Crna Gora je u prethodna dva ciklusa, pod vođstvom Bašića, uspjela da se plasira na prvenstvo Evrope, na prvom nastupu je upisala i dva trijumfa, a na drugom nijedan, što je i bio povod da se Bašić povuče.

U situaciji kada će dobar dio igrača iz prethodnih akcija, moguće, preskočiti predstojeće kvalifikacije, Joksimović ističe da je u tim okolnostima ,,iluzorno govoriti da će reprezentacija sigurno izboriti plasman na EP i nastaviti kontinuitet koji je Crna Gora imala na dva posljednja takmičenja“.

– Ali lično smatram da treba da budemo izuzetno ambiciozni, da takvi treba da krenemo sa radom, i kroz tu ambiciju da tražimo svoje kvalitete koji bi nam trasirali put za EP. Strategija Saveza je, što se meni jako dopalo, da se forsiraju mladi igrači, da se oformi ekipa za duži vremenski period. Međutim, ja sam kao selektor ambiciozan i volim da izađem na te kvalifikacije sa stavom da želimo plasman na EP. A kolike će nam biti realne i objektivne mogućnosti, to ćemo da vidimo u toku priprema. Sigurno je da su naš prioritet kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine, da tada izborimo plasman, ali, svakako, nećemo zanemariti i predstojeće kvalifikacije, uz nadu da možemo i tu da izborimo vizu – zaključio je Joksimović.

Vrata su svima otvorena, ali je prioritet podmlađivanje

Predstojeće kvalifikacije će zbog povrede Ahilove tetive preskočiti kapiten Vojin Ćaćić, a dugogodišnji korektor Miloš Ćulafić je odlučio da završi reprezentativnu karijeru. Ovu akciju, zbog sitnih povreda i porodičnih razloga preskočiće Marko Vukašinović i Ivan Ječmenica, dok će se do kraja sedmice znati status Marka Bojića, koji se našao na širem spisku.

Razgovaram sa svima, počev od kapitena Ćaćića do ostalih, kako bih čuo kako oni razmišljaju, kako oni na sve gledaju i kakvo je njihovo iskustvo iz reprezentacije, s obzirom na to da će i u podmlađenoj reprezentaciji biti i iskusnih igrača, koji će sigurno biti lideri u predstojećem periodu – kaže Joksimović, koji je u prvom mandatu, od aktivnih igrača, u reprezentaciji radio sa Bojićem, Ječmenicom i Aleksandrom Minićem, dok je Rajko Strugar, kao mlad igrač, na jednoj akciji prošao pripreme.

 

– Vrata su svima otvorena, ali, ponavljam, prioritet je podmlađivanje reprezentacije. Želio bih da svi iskusni igrači budu dio tog projekta i da pomognu mladima, kao što je nekada njima neko pomagao – dodao je Joksimović.

Pravi momenat da Strugar pokaže svoje liderstvo

Iako sa 27 godina, tehničar Rajko Strugar će u narednoj akciji biti jedan od starosjedilaca.

– Rajko je u najboljim godinama da pokaže svoje liderstvo i mislim da je ovo pravi momenat za njega da mladima pokaže kako treba da sve to izgleda. Prije devet godina, kada sam prvi put bio selektor, on je bio jedan od mladih i perspektivnih igrača, koji je radio sa reprezentacijom. Sad je on jedan od iskusnih, a imamo mlade dizače koji treba da gledaju i prate njegov put – kaže Joksimović.

Novi selektor ističe i ulogu onih najiskusnijih.

– U cijeloj priči je jako bitan i Aleksandar Minić, takođe i Blažo Milić, koji je bio standardan u prethodnim akcijama.

Savez sada funkcioniše na način kako se samo poželjeti može

Upoređujući prvi i drugi mandat na klupi Crne Gore, Joksimović apostrofira da je velika razlika što se tiče organizacije Saveza.

– U mom prvom mandatu smo bili suočeni sa raznoraznim organizacionim problemima, kada su pripreme u pitanju, putovanja i sve ostalo. Bili smo baš u velikim problemima. Svjestan sam bio da je tada bio period tranzicije u Savezu i svega ostalog što se dešavalo. A sada Savez funkcioniše na način kako se samo poželjeti može. Imamo sve moguće uslove, na nivou najboljih svjetskih reprezentacija – ističe Joksimović.

izvor: Pobjeda

Povezani članci