Banner

Hulio Velasko novi selektor odbojkašica Italije

od Danilo
315 pregleda

Legendarni italijanski trener, Hulio Velasko, novi je selektor odbojkašica Italije.

Čovjek koji je značajno uticao na formiranje i vodio „zlatnu generaciju“ Azura, koja je dominirala muškom odbojkom devedesetih godina, drugi put u karijeri preuzeo je kormilo ženske selekcije.

Italijanski odbojkaški savez potvrdio je pisanja tamošnjih medija o nasljedniku Davidea Macantija, koji je ovog ljeta sa Egonu i saigračicama bio tek četvrti na Evropskom prvenstvu, potom, na turniru u Poljskoj, propustio priliku da se kvalifikuje na Olimpijske igre u Parizu.

Velasko će se na klupu Italije vratiti od 1. januara 2024. godine, a prethodno je bio tehnički direktor u Savezu, odgovoran za mlade nacionalne timove Italije – poziciju koju je obavljao sve do prošlog avgusta. Kao član delegacije U17 reprezentacije Italije, bio je počasni gost Odbojkaškog saveza Crne Gore na U17 šampionatu Evrope u Podgorici, koji su osvojili upravo Italijani.

Pajković i Bošković sa Huliom Velaskom, Foto: OSCG

“Veoma smo srećni što je Hulio prihvatio našu ponudu. Uvjereni smo da je trener njegovog kalibra najbolji izbor za naš ženski nacionalni tim. Svi preduslovi su tu da postignemo sjajne rezultate i kao i uvijek, siguran sam da će njegov doprinos biti ključan“, kazao je predsjednik Italijaskog odbojkaškog saveza, Đuzepe Manfredi.

Velasko je jedan od najvećih trenera u istoriji sporta, ne samo odbojke. Sa odbojkašima Italije je, između ostalog, osvojio olimpijsko srebro 1996. godine u Atlanti, dva svjetska i tri evropska zlata, dok je odbojkašice predvodio do osvajanja Mediteranskih igara 1997. godine.

Povezani članci