Banner

Drugarstvo i zdrava konkurencija: Jedan drugom najveća podrška

Danilo Dubak, Marko Joksimović i Rastko Milenković čine nikad mlađu grupu tehničara u odbojkaškoj reprezentaciji

od admin
800 pregleda

Od obnavljanja crnogorske nezavisnosti pa do kraja posljednjih, prošlogodišnjih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kroz mušku seniorsku odbojkašku reprezentaciju, računajući kvalifikacije za sva takmičenja i dva evropska prvenstva, prošlo je svega osam tehničara. To su Marko Vujović, Simo Dabović, Ivan Bošković, Marko Bagarić, Rajko Strugar, Nikola Radonić, Danilo Dubak i Rastko Milenković.

U odbojci su “rijetka vrsta”, posebno u Crnoj Gori, njihov mali broj govori koliko ih je teško “proizvesti”. A posebno ih je teško, ali i hrabro kao mlade “gurnuti u vatru” u reprezentaciji. Nikada do sada Crna Gora nije imala tako mlade i neiskusne tehničare u reprezentaciji kao što je to slučaj pred predstojeće Evropsko prvenstvo. U prethodnih 17 godina je u rosteru uvijek bio barem jedan “stariji” igrač na poziciji dizača.

Nastavljajući proces podmlađivanja reprezentacije, a u skladu sa renomeom trenera koji voli rad sa mladima i ne libi se da im pruži šansu, selektor seniora Ivan Joksimović je odlučio da za dva mjesta na ovogodišnjem EP konkurišu 20-godišnji Danilo Dubak i Marko Joksimović, te godinu dana mlađi Rastko Milenković.

– U ovoj akciji ćemo biti bez Rajka Strugara i daćemo šansu mladim dizačima kako bismo ojačali poziciju tehničara koja je godinama bila ograničena na samo jednog organizatora igre. S obzirom na to da nemamo rezultatski pritisak, ovo će biti idealna prilika za mlade igrače – kazao je sredinom juna u razgovoru za Pobjedu Ivan Joksimović, nakon što je objavio širi spisak reprezentacije za EP.

Danilo Dubak, član Budućnosti, bio je u timu koji je prije dvije godine igrao grupnu fazu EP u Češkoj, ali na pet mečeva nije dobio priliku da zaigra. Rastko Milenković, koji je karijeru počeo u budvanskom Mediteranu, a od prije dvije sezone je član šampiona Budve, prošao je kvalifikacije za ovogodišnje EP, istina sa epizodnom ulogom. Debitant u seniorskom timu na predstojećem šampionatu Starog kontinenta bi mogao da bude Marko Joksimović. Sin selektora Crne Gore je prošao sve kadetsku i juniorsku selekciju, a seniorsku odbojku je “okusio” u Kataru, kao član Katar sports kluba.

U razgovoru za Pobjedu, trojica mladih tehničara govore o pripremama, svojim željama i ambicijama kada je nastup reprezentacije na EP u pitanju.

Kako ocjenjuješ dosadašnje pripreme u Kolašinu, kako si zadovoljan radom na treninzima i atmosferom u reprezentaciji?

Dubak: S obzirom na to da je većina nas ušla dosta spremno u pripremni ciklus, otvorili smo pripreme na visokom nivou i nadam se da će tako i ostati. Zadovoljan sam voljnim momentom, trudom, kvalitetom, a najviše atmosferom. S nestrpljenjem očekujem kontrolne utakmice da pokažemo sve ovo što radimo.

Milenković: Imamo sve moguće uslove u Kolašinu. Dvorana nam je minut od hotela, pa se ne zamaramo što se toga tiče, imamo dovoljno vremena za rad i sve uslove za oporavak. Već je treća nedjelja priprema i radi se veoma dobro i kvalitetno. Atmosfera u ekipi je odlična, s obzirom da ekipu čine stariji i iskusniji igrači kao i mi mlađi. Svi smo se uklopili i privikli se na iskusnije igrače. Sljedeće nedjelje nas već očekuju pripremne utakmice koje željno očekujemo da vidimo na kojem smo trenutnom nivou.

Joksimović: Kolašin je idealno mjesto za pripreme, imamo odlične uslove, dvorana nam je na raspolaganju 24 sata, u hotelu “Bjanka” imamo sve što nam treba za oporavak. Treninzi su odlični, imamo sjajnu grupu momaka koji su motivisani i željni da rade. Krasi nas lijepa hemija među nama, što u terenu tako i van njega. Radujem se kontrolnim utakmicama i da se pokažemo u što boljem izdanju

S obzirom na to da ste najmlađi dio tima, koliku podršku ti pružaju ostali saigrači u timu kao i stručni štab?

Dubak: Iako sam u ovom timu jedan od mlađih igrača, ekipa je stvarno takva da su godine samo broj i da u našem druženju nema izuzetaka. Prisutno je uzajamno poštovanje i velika doza respekta između nas igrača kao i stručnog štaba. To mi mnogo znači za samopouzadnje.

Milenković: Dok smo na terenu ne primjećuje se ta razlika u godinama. Naravno nama je sve ovo novo i imamo punu podršku stručnog štaba kao i saigrača, što nam mnogo znači.

Joksimović: S obzirom na to da sam među mlađima u ekipi, imam veliku želju i motivaciju da se dokažem. Saigrači i stručni štab su nam izgradili idealnu atmosferu za rad da se osjećamo komotno i da dajemo svoj maksimum.

Kakav je osjećaj biti u takvoj ulozi? Da li osjećaš pritisak s obzirom na mladost i neiskustvo, a znajući da ćeš, ako odeš na Evropsko prvenstvo, biti u situaciji da ovoga puta budeš akter na terenu?

Dubak: Osjećaj je fenomenalan da ovako mlad možeš da vidiš toliko visok nivo odbojke i takve igrače o kojima si maštao da ih gledaš sa tribina. Naravno da je mala doza pritiska tu, ali ekipa mi pruža samopouzdanje i onda je sve lakše. Moja uloga jeste da pomognem timu koliko mogu i na bilo koji način.

Milenković: Ne postoji nikakva nesigurnost jer imamo podršku saigrača što nam stvari čini lakšima. Naravno ako budem dio tima na EP da će biti prisutna trema, ali pozitivna i ta želja za dokazivanjem kao i na treninzima.

Joksimović: Osjećaj je stvarno sjajan igrati protiv najboljih ekipa u Evropi. Očigledno je da postoji neki pozitivan pritisak da se dokažem, ali ne sumnjam u svoj kvalitet i imam samopouzdanja da pomognem ekipi.

S obzirom na to da ste, praktično, vršnjaci, kakav odnos imate međusobno na treninzima i van terena?

Dubak: Što se tiče našeg odnosa, on je na visokom nivou. Van terena se družimo i definitivno nema problema među nama. Na terenu imamo dobru saradnju jer ukazujemo jedni drugima na greške i neke sitnice koje su nama bitne za kreiranje igre.

Milenković: Mislim da smo kako na treninzima tako i van njega najveća podrška jedni drugima baš zato jer smo približnih godina.

Joksimović: Trojica nas je mladih dizača, mogu da kažem da se pomažemo međusobno konstantno, što nam dosta znači da napredujemo. Imamo zdravu konkurenciju i željni smo nadmetanja.

Koliko bi ti značio odlazak na Evropsko prvenstvo?

Dubak: Svakako bi značilo puno zbog same karijere i neke lične satisfakcije, ali je takođe prisutna velika želja da sa ovim timom pokažem sve što možemo.

Milenković: Želja svakog igrača je da pođe na EP i igra tako veliko takmičenje pogotovo nama mlađima.

Joksimović: Značilo bi mi dosta, jer omogućava da se pokažem i dokažem na velikoj sceni, što bi mi značilo u budućoj karijeri.

Vjeruju da Crna Gora na EP može u drugi krug

Crna Gora treći put igra na EP, na prethodna dva nije uspjela da izbori prolaz grupe. Šta očekuješ od ovogodišnjeg nastupa na Evropskom prvenstvu?

Dubak: S obzirom na sve što radimo, vrlo smo optimistični i nadam se da će Crna Gora konačno napraviti iskorak i otići u drugu fazu takmičenja. Ne samo zato što bi to bio red već zato što je stvarno prisutna velika doza kvaliteta i vjerujem u ovaj tim da stvarno to može.

Milenković: Imamo jaku i zahtjevnu grupu, ali smatram da možemo da prođemo u drugi krug. Radimo jako i imamo kvalitet za to.

Joksimović: Imam velika očekivanja, posebno da prođemo u drugi krug EP. Odlično treniramo, motivisani smo, imamo cilj i uvjeren sam da možemo da napravimo veliki rezultat.

Izvor: Pobjeda

Povezani članci