Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
Euro Volley 2021

U Katovicama borba za medalje na EP, Crna Gora ima šansu za drugi nastup

Borbe za medalje na Evropskom prvenstvu za odbojkaše održaće se u Katovicama 19. septembra ove godine. Dan ranije u istom poljskom gradu održaće se polufinalni mečevi.

Evropsko prvenstvo održava se od 1. do 19. septembra, a domaćini su Poljska, Češka, Finska i Estonija. Takmičenje u grupi A održaće se u Krakovu (Poljska), grupa B igraće u Ostravi (Češka), grupa C u Tampereu (Finska), a grupa D u Talinu (Estonija).

U osminu finala plasiraće se po četiti prvoplasirane ekipe od ukupno šest iz svake grupe. Grupe A i C u osmini finala ukrštaće se u poljskom gradu Gdanjsku, a grupe B i D u Ostravi. U ova dva grada biće održane i četvrtfinalne utakmice, a polufinalisti se nakon toga sele u Katovice.

Ovo je drugi put da se Evropsko prvenstvo održava u četiri zemlje, nakog velikog uspjeha u 2019. godini kada je šampionat održan u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji. Opet će nastupiti 24 zemlje – osim četiri organizatora, te osam najboljih selekcija sa prošlog EP, plasman na šampionat Starog kontinenta već su obezbijedile Letonija, Turska i  Bugarska, kao pobjednice grupa, te Sjeverna Makedonija koja je osigurala da bude među pet najboljih drugoplasiranih ekipa. Preostalih osam učesnika (pobjednici još četiri grupe i još četiri najbolja drugoplasirana tima) biće poznati nakon kvalifikacija u maju, poslije kojih će biti i žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo.

Crna Gora ima šansu da drugi put zaredom igra na EP

Crnogorska reprezentacija imaće veliku priliku da drugi put zaredom izbori nastup na Evropskom prvenstvu, nakon sjajnog rezultata i dvije pobjede koje su ostvarene u Holandiji 2019, kada samo zbog set količnika nismo prošli u drugi krug.

Naši odbojkaši igraće u grupi F i biće domaćini jednog od dva turnira kvalifikacija. Na turniru u Gruziji 7, 8. i 9. maja protivnici Crne Gore biće redom Azerbejdžan, Grčka i domaća selekcija.

Azerbejdžan će biti prvi protivnik Crne Gore i na turniru u Podgorici, koji se održava 14, 15. i 16. maja, a u naredna dva susreta “crveni” će igrati protiv Gruzije i Grčke.