Banner

Biti među osam najboljih u Evropi za ponos svih nas u Crnoj Gori

Na Evropskom prvenstvu 2022. za mlađe seniore, pored Crne Gore i domaćina Poljske, učestvovaće i selekcije Srbije, Italije, Holandije, Francuske, Turske, Austrije

od Mirjana
564 pregleda

Muška U22 odbojkaška reprezentacija Crne Gore (mlađi seniori), na čelu sa selektorom Balšom Radulovićem, plasirala se među osam najboljih selekcija koje će se boriti za naslov prvog prvaka Evrope za odbojkaše do 22 godine.

Mlađi seniori su prva muška odbojkaška selekcija koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo za mlađe kategorije, a prva selekcija u mlađim kategorijama koja je to pravo stekla nakon uspješnih kvalifikacija.

  • Kada su se slegle emocije, kakav je osjećaj biti među osam najboljih u Evropi?

“Iskren da budem, još uvijek se emocije nisu slegle u potpunosti, još uvijek smo pod utiskom kvalifikacija i samog plasmana na Evropsko prvenstvo. Zbog svega toga mislim da ćemo tek kroz koji dan, kad se u potpunosti slegnu emocije, biti svjesni kakav smo rezultat napravili. Vjerujem da je ovo san svih nas koji se bavimo odbojkom u Crnoj Gori, da predstavljamo svoju zemlju na najvećoj smotri, a teško da u ovom trenutku može biti veća od najboljih osam u Evropi”, kazao je Radulović.

  • Kada vidimo koje će seselekcije naći na Evropskom prvenstvu, koliko sami plasman ima značaja za mušku odbojku u Crnoj Gori?

“Biti u društvu odbojkaških velesila kao što su Poljska, Italija, Francuska, Turska, Srbija… a ostaviti iza sebe selekcije poput Slovenije, Bugarske, Ukrajine i mnogih drugih rezultat je za ponos svih nas u Crnoj Gori. Ovo je plod dugogodišnjeg kvalitetnog rada u svim muškim klubovima u Crnoj Gori, iako smo bili suočeni sa deficitom kad je u pitanju masovnost dječaka. Svjedoci smo naglog porasta broja dječaka koji se bave odbojkom kao posledica projekta OSCG u saradnji sa opštinama na sjeveru Crne Gore. U OK Budućnost volley projekat besplatne škole odbojke doveo je takođe do ozbiljnog proširenja baze, prije svega kada su u pitanju najmlađe uzrasne kategorije. Vjerujem da će se taj trend porasta broja dječaka koji se bave odbojkom nastaviti, da ćemo i mi treneri raditi na sebi iz dana u dan kako bi podizali ljestvicu kvaliteta treninga i rada, a iz takvog odnosa siguran sam da će biti još mnogo uspjeha i dobrih rezultata kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou”, ističe Radulović.

  • Primarni cilj – plasman na EP je ispunjen. Kakve su ambicije za prvenstvo u Poljskoj?

“Upravo tako, primarni cilj je ostvaren, napravljen je istorijski rezultat. Ovo je idealna prilika za sve momke da stiču iskustvo koje će nam pomoći da jednog dana i u seniorskoj konkurenciji ostvarimo ovakve rezultate. Po prirodi sam optimista, vjerujem u sebe, svoj rad, svoje saradnike i igrače, a trudim se da takav način razmišljanja prenesem na sve njih. Uzimajući u obzir kvalitet svih reprezentacija koje su izborile učešće na Evropskom prvenstvu, definitivno nećemo imati ulogu favorita ko god bude sa druge strane mreže. To nas sigurno neće sputati da damo maksimum od sebe na svakom meču, da se borimo za svaku loptu, za svaki poen, set… Vjerujemo u sebe, poštujemo svoj rad i odricanje koje nije malo, tako da imamo šta da pokažemo na Evropskom prvenstvu i na pravi način predstavimo Crnu Goru među odbojkaškim velesilama”, dodaje prvi trener U22 muške odbojkaške reprezentacije.

  • Koje su selekcije koje priželjkujete u grupi?

“Podijeljenog sam mišljenja kad je u pitanju sastav grupa za Evropsko prvenstvo. Sa jedne strane volio bih da odmjerimo snage sa najkvalitetnijim selekcijama, i u toj situaciji priželjkujem Italiju, Poljsku, Francusku ili Tursku. Sa druge strane mislim da bi više šanse imali u duelima sa ostalim selekcijama, tako da bih bio srećan kad bi u grupi sa nama bile selekcije Srbije, Holandije i Austrije. U svakom slučaju uživaćemo u fenomenalnoj odbojci, u zemlji gdje je odbojka sport broj 1, tako da sam siguran da je naredni period nešto što ćemo pamtiti cijelog života, zaključuje Balša Radulović.

Na prvom Evropskom prvenstvu 2022. za mlađe seniore koje će se odigrati od 12. do 17. jula u poljskom Tarnovu, pored Crne Gore i domaćina Poljske, učestvovaće i selekcije Srbije, Italije, Holandije, Francuske, Turske, Austrije.

Povezani članci