Banner

Ćaćić: Donio sam odluku koja ima smisla, treba dati šansu mlađima

"Mislim da su nam sad šanse, realno, minimalne da se plasiramo na EP", kazao je dosadašnji kapiten naše reprezentacije

od admin
232 pregleda

Poslije decenije staža u seniorskoj odbojkaškoj reprezentaciji, a nakon što je prošao i sve ostale uzrasne kategorije u nacionalnom timu, Vojin Ćaćić je odlučio da se oprosti od dresa naše nacionalne selekcije. I to nakon partije protiv Češke, u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojem je 34-godišnji primač servisa, kapiten i jedan od najboljih odbojkaša u istoriji Crne Gore, bio najbolji pojedinac meča sa 18 poena…

– Iskreno, izuzev mojih najbližih, to nikome nijesam najavio, što je, možda, bila greška. Ali, osjećao sam da ne treba ništa da pričam dok se ne završi utakmica sa Češkom jer sam, stvarno, vjerovao u pobjedu. Odlično smo trenirali u Kolašinu, u dvorani smo se osjećali odlično, i do posljednjeg trenutka sam gajio nadu da možemo da dobijemo i ostanemo u igri za plasman na EP, i da se iduće godine vratim da pomognem. Međutim, nakon poraza od Čeha sve mi je „leglo“ na svoje, i prvo sam odluku saopštio selektoru. Sve mi je imalo smisla nakon te utakmice, jer sljedeće godine neću biti mlađi, a u selekciji ima dosta mladih igrača kojima treba dati šansu da se razviju kroz reprezentaciju i da naprave karijere, da budu oslonac našoj reprezentaciji. Nekako sam osjetio da nema potrebe da više budem tu, iako bih mogao da pomognem svojim iskustvom, pogotovo što se tiče treninga, kao što mi je bila uloga i ove godine. Međutim, nekako mi je normalnije i realnije da završim tu stranicu moje karijere i pustim mlađe momke da idu svojim putem, da dođu do svojih pet minuta – kaže za Pobjedu Vojin Ćaćić.

Meč u Norveškoj će da presudi

Naši odbojkaši su u prva dva kola doživjeli poraze u gostima od Norveške (0:3) i kod kuće protiv Češke (1:3), iako su očekivali bolji start, posebno u duelu sa Norvežanima.

– Očekivali smo više. Svi smo najavljivali da ta utakmica protiv Norveške može da nam odluči plasman na Evropsko prvenstvo, i vrlo vjerovatno će tako i da bude. Mislim da smo, stvarno, bili fizički spremni za taj meč, takođe smo i taktički pripremili utakmicu. Ali, jednostavno, imali smo tu grešku sa postavom u prvom setu, koji nam je nekako „proletio“. Nakon tog haosa nijesmo uspjeli da se vratimo, Norvežani su uhvatili ritam, podigli su nivo svoje igre što, možda, ne bi bio slučaj da smo normalno krenuli u meč. Eto, završilo se kako se završilo – ističe Ćaćić.

Crna Gora je protiv favorizovane Češke odigrala mnogo bolje, dobila je prvi set, u trećem je ispustila prednost od pet poena, u četvrtom je pala nakon 20:20 i ostala makar bez osvojenog boda.

– Mislim da je prevladalo njihovo iskustvo. Mi smo, stvarno, odigrali vrhunski meč, od početka, izuzev tog drugog seta gdje su oni malo pojačali servis, na koji mi nijesmo uspjeli da se snađemo. Do 20. poena u trećem i četvrtom setu smo držali igru, i iako smo posljednjih 20 dana radili na tome, iako je selektor insistirao na tim situacijama nakon 20. poena, nama se baš desilo da u finišu ta dva seta napravimo neke greške koje ne smiju da se dese. U takvoj situaciji, jednostavno, Česi su laganije dolazili do poena nakon 20. poena.

Crna Gora iduće godine treba da odigra još dva meča, kod kuće protiv Norveške i u gostima sa Češkom. Sa dodatno podmlađenom reprezentacijom, od koje se oprostio i srednji bloker Ivan Ječmenica, biće teško do dvije pobjede.

– Mislim da su nam sad šanse, realno, minimalne da se plasiramo na EP. Imamo tu utamicu sa Norveškom kući, u kojoj treba da se nadamo bodovima. Ali, mislim da nam razvoj situacije u drugim grupama ne odgovara i da može desiti da se i sa šest bodova ne ode na Evropsko prvenstvo. Međutim, na timu je da iduće godine odradi najbolje moguće te dvije utakmice, da da sve od sebe, a sad se zna šta se može očekivati od rivala.

Foto: CEV

Uspješnija druga polovina reprezentativne karijere

Ćaćić reprezentativnu karijeru dijeli na dva dijela.

– U prvoj polovini neću da kažem da je bilo puno neuspjeha, ali ta generacija sa nama mlađima nikad nije uspjela da se plasira na neko veliko takmičenje, što mi je bila velika želja. U drugoj polovini smo otišli na tri evropska prvenstva, osvojili smo Evropsku ligu, igrali smo finale treće divizije Svjetske lige i izgubili od Egipta. Ta druga polovina je rezultatski bila uspješnija i to mi je neki utisak nakon 18 godina u raznim reprezentativnim selekcijama, sa nekim pauzama, što zbog povrede i nekih drugih stvari. Dugo je to godina, bilo je puno lijepih iskustava, i nekih manje lijepih, mnogo igrača je tu prošlo, steklo se mnogo prijatelja i baš sam zahvalan što sam imao priliku i da budem kapiten već deset godina. Pokušao sam da budem realan prema svima, da svojim zalaganjem i odnosnom pokažem kako bi trebalo da se ponaša i igra reprezentativac. Mislim da sam to, negdje, i uspio sa mlađom generacijom i sada je samo na njima da nastave u tom smjeru.

Kaže da jedino žali što Crna Gora zbog finansijskih razloga nije igrala drugu diviziju Svjetske lige.

– U tom trenutku smo bili u dobrom ritmu, imali smo dobru ekipu, dobro se radilo, i mislim da smo i u drugoj diviziji mogli dosta da pokažemo.

Njegovim i odlaskom Ječmenice iz reprezentacije, trenutno je samo Luka Babić ostao u ekipi od igrača koji su 2019. godine prvi put igrali na Evropskom prvenstvu, u grupi u Holandiji. Sada je na mlađima da pokušaju da Crnu Goru vrate da uspješan kolosijek.

– Ima dosta zanimljivih i mladih igrača kojima treba iskustvo igranja. Moraju prvo da igraju u klubovima, pa tek onda dolazi na red reprezentacija. Mislim da je podmlađivanje koje je počelo dugotrajan proces, potrebne su godine da sve „legne“ na svoje. Ali, mislim da imamo vremena, ako se preskoči naredno Evropsko prvenstvo, i da ima jedan period gdje može da se radi, da se napreduje, da se iskoristi to vrijeme za napredak. Da ti momci za koju godinu stasaju, zaista, u velike igrače, jer ima dosta mladih igrača koji su i sada prvi put bili u reprezentaciji, koji imaju potencijala, velikim radom to može da izgleda baš dobro i da u budućnosti imamo reprezentaciju koja će se ponovo plasirati na Evropsko prvenstvo – zaključio je Ćaćić.

Potreban je krvavi rad, koji je obilježilo i moju karijeru

Na pitanje da li ima neki savjet za mlađe doskorašnje saigrače u reprezentaciji, Vojin Ćaćić kaže:

– Oni svi, generalno, znaju moj stav, znaju kako ja razmišljam što se tiče odbojke. Imali smo nekoliko sastanaka, gdje sam pokušao da iznesem moje viđenje odbojke kao sporta i kako jedan sportista treba da radi. Potreban je krvavi rad, ko je obilježilo moju karijeru. Mora da se radi maksimalno, i tu nema prostora za neko čuvanje za klubove. Kada počnu pripreme sa reprezentacijom, od prvog dana mora da se grize, da se radi, i tada je pitanje da li će doći rezultati. Ali, kada si pošten prema sebi, kada znaš da si ti odradio sve, da si dao sve od sebe, i ako bude neuspjeh niko ne može ništa da ti zamjeri. Oni svi znaju šta i kako treba da se radi u budućnosti, i na njima je da od sljedeće godine zapnu iz sve snage – rekao je Ćaćić.

Svidjelo mi se u Saudijskoj Arabiji

Vojin Ćaćić je proteklu sezonu proveo u Saudijskoj Arabiji, u Al Faisaliju.

– Sezona je bila OK, završili smo je na sredini tabele. Bilo je turbulentno u smislu da se nije znao kalendar takmičenja, i dešavao da nakon tri odigrane utakmice uslijedi pauza od 20 dana, pa se nije mogao uhvatiti pravi ritam igranja, nije bilo moguće „štelovati“ formu. Uvijek je bilo sve na brzinu, nijesmo znali šta nas sjutra čeka. Igrački je za mene bilo u redu, ja sam zadovoljan kako sam odigrao. Za mene je to bilo novo iskustvo, za moju porodicu, nova zemlja. Mislim da smo se fino snašli, generalno nam se tamo svidjelo i sada čekamo da vidimo šta će da se desi za sljedeću sezonu. Rado bismo se vratili tamo, ali čekamo da vidimo šta će da iskrsne. Nadam se da ću u narednih 10 dana riješiti pitanje kluba za narednu sezonu – kazao je Ćaćić.

izvor: Pobjeda