Banner

Češka bolja od Crne Gore za kraj prvog kruga kvalifikacija za EP

Nakon dobre partije u Kolašinu, naš mladi tim osvojio samo set

od Danilo
73 pregleda

Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore nije uspjela da iznenadi Češku, koja je opravdala ulogu favorita u Kolašinu, 3:1 (25:20, 18:25, 22.25, 21:25), nakon preokreta u drugom kolu grupe C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. Veoma dobra igra u trećem setu nije nagrađena novim vođstvom, a iskustni sastav Češke došao je do prvog trijumfa u grupi.

Odlično otvaranje meča našeg nacionalnog tima, koji je nakon uvodnih dvadesetak poena uspio da napravi seriju 3:0 na servis Matije Ćinćura, i iskoristi generalno dobar servis tokom meča. Kontrolisali su momci Ivana Joksimovića dešavanja na parketu, pa je njegov kolega na drugoj strani, Jirži Novak potrošio oba tajm-auta prilično rano, a odlična igra u napadu Zvicera, Jovovića, i iskusnih Ćaćića i Ječmenice donijela je sigurnu zavšrnicu i vođstvo sa maksimalnom prednošću, 25:20.

U drugom setu viđena je drugačija slika, pošto je Češka rano povela sa 4:1 na servis Klajmona, pa smo od početka jurili rivala i uspjeli da priđemo na 10:10. Međutim, služio je servis Čehe i pravili su razliku, koja je rasla do +8, a sa 25:18 vratili su se u meč.

Treći set bio je najuzbudljiviji, a Vojin Ćaćić i saigrači su ispustili šansu da osvoje bod, iako su odlično krenuli, tokom seta imali +5 na servis Marka Joksimovića, a u finišu dva poena prednosti. Češka je sekvencom 6:1 zaključila treći dio utakmice, iako je djelovalo da se potpuno vraćamo u meč nakon sjajne kombinacije Joksimovića i Jovovića za 22:22. Sa tri vezana poena Češka je osvojila set, čini se i prelomila meč.

Dobar otpor mlada ekipa pružila je rivalu i u posljednjem setu, u kom smo jurili zaostatak od starta, uprkos čestim servis greškama Češke. Raduje upornost naših odbojkaša, koji su igrali za svaki poen, uspjeli da sustignu rivala na 20:20, kada je Češka nanizala četiri poena, i sa 25:21 slavila prvi trijumf u kvalifiakcijama.

Vojin Ćaćić bio je najefikasniji u našem timu sa 18 poena, Jovović je osvojio 12, devet Ivan Ječmenica. Ivan Zvicer utakmicu je završio sa sedam poena. Na drugoj strani najefikasniji bio je Lukaš Vašina sa 20 poena.

Naši odbojkaši kvalifikacije će zaključiti u avgustu 2025. godine, kada će dočekati Norvešku, potom gostovati selekciji Češke. Mjesto na Šampionatu u Italiji, Bugarskoj, Rumuniji i Finskoj, uz četiri selekcije domaćina i osam reprezentacija koje su na osnovu plasmana sa prošlog EuroVoleja došle do mjesta za naredno Porvenstvo, obezbijediće pobjednici sedam kvalifikacionih grupa i pet najboljih drugoplasiranih nacionalnih timova.

Crna Gora – Češka 1:3

(25:20, 18:25, 22.25, 21:25)

Kolašin: SC “Kolašin”. Gledalaca: 350. Sudije: Petrović (Srbija), Ovuka (Bosna i Hercegovina).

Poeni iz napada: Crna Gora 55, Češka 53. Poeni iz bloka: Crna Gora 5, Češka 11. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Češka 7. Greške protivnika: Crna Gora 30, Češka 22.

Crna Gora: Dubak, Ćinćur 4, Babić 1, Zvicer 7, Peruničić, Ćaćić 18, M. Joksimović 1, A. Joksimović (libero), Milenković 1, Jovović 12, Đurović, Ječmenica 9, Radević (libero), Pavićević 2. Selektor: Ivan Joksimović.

Češka: Hadrava 2, Zajiček 10, Monik (libero), Sabrt 3, Bartunek 3, Vašina 20, Licek 12, Čeh 1, Kovarik (libero), Briknar 16, Indra, Polak, Klajmon 7, Drahonovski. Selektor: Jirži Novak.

foto: Stefan Ivanović