Banner

Matija Ćinćur pojačao slovenački Salonit Anhovo

od Mirjana
102 pregleda

Crnogorski odbojkaš Matija Ćinćur karijeru nastavlja u slovenačkom klubu Salonit Anhovo, nakon što je potpisao jednogodišnji ugovor. Bjelopoljac, koji će u novembru napuniti 21 godinu, ponikao u Jedinstvu iz rodnog grada, a zatim igrao za podgoričku Budućnost i crnogorskog šampiona Budvu, prvi put će se okušati u inostranstvu.

Kako sam kaže srednji bloker seniorske reprezentacije izuzetno je zadovoljan ovim novim izazovom.

“Ovo je nova stepenica u mojoj karijeri, prvi klub u inostranstvu. Iskreno, jako sam srećan zbog toga. Liga je veoma kvalitetna i kompetentna, što je meni kao mladom igraču potrebno za napredak i nešto što me je privuklo. Po mojim saznanjima, radi se o ozbiljnom klubu sa dugom tradicijom, gdje ću imati priliku da igram sa vrhunskim igračima. Sve je ovo uticalo na to da se odlučim na ovaj potez i da se relativno lako dogovorim sa ljudima iz kluba. Na meni je da se nametnem svojim radom i opravdam njihova očekivanja.”

Foto: Stefan Ivanovć

Pored klupskih obaveza, Matija se trenutno fokusira i na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa seniorskom reprezentacijom Crne Gore. Predstojeći mečevi nose veliku važnost, naročito utakmica protiv Norveške, koja je glavni konkurent za prolazak dalje.

“Što se tiče priprema, kao i uvijek, to je jedan dug i nimalo lak period, ali sam lično zadovoljan postignutim. Naravno, uvijek može više i bolje. Što je najbitnije, svi smo zdravi i mislim da smo kao ekipa spremni da odgovorimo izazovima koji nas očekuju. Kvalifikacije traju dvije godine i mnogo faktora će uticati na konačan ishod. Računica je jasna, naš glavni konkurent za prolazak dalje je ekipa Norveške kojoj gostujemo u nedjelju. Prostora za grešku nema. Smatram da je to ekipa negdje slična nama i da će sigurno biti zahtjevna utakmica, pored toga što su kvalitetna ekipa i domaćini, što nosi posebnu težinu. Uglavnom, vjerujem u pozitivan ishod po nas, kazao je srednji bloker naše reprezentacije.

Osim Norveške, Matija se osvrnuo i na najjaču ekipu u grupi, Češku, koja je favorit kvalifikacija. Ipak, naglasio je da vjeruje u snagu svog tima, posebno kada igraju pred domaćom publikom.

“Što se tiče ekipe Češke, to je definitivno favorit grupe i reprezentacija koja zadaje probleme i najvećim evropskim selekcijama. Samim tim će biti favorit, ali daleko od toga da je sve gotovo unaprijed. Dokazali smo da sa domaćom publikom možemo da postignemo mnogo više, pa zašto to ne bi i sada bio slučaj,” zaključio je Matija.

Crnogorski odbojkaši prvi ciklus kvalifikacija za EuroVolej 2026 počeće gostovanjem Norveškoj 18. avgusta, a šest dana kasnije (24. avgust) dočekaće Češku u Kolašinu. Kvalifikacije se nastavljaju u avgustu 2025. godine, gdje će se boriti za mjesto na šampionatu koji će se održati u Bugarskoj, Finskoj, Italiji i Rumuniji.