Banner

Joksimović odredio konačan spisak za početak kvalifikacija: “Teška odluka, čeka nas veliki izazov”

Pripreme u Kolašinu za mečeve sa Norveškom (18. avgust) i Češkom (24. avgust) nastavlja 14 igrača

od Mirjana
128 pregleda

Nakon mjesec dana priprema i odigranih kontrolnih utakmica sa Sjevernom Makedonijom i Mađarskom, selektor muške seniorske reprezentacije Crne Gore Ivan Joksimović, odredio je spisak odbojkaša za prve kvalifikacione utakmice sa Norveškom i Češkom.

Selektor Joksimović nakon odigranih test utakmica u Kolašinu izrazio je zadovoljstvo stanjem u timu, koji je značajno podmlađen.

“Utisak nakon odrađenih pripremnih utakmica je zadovoljavajući, ako uzmemo u obzir naš mladi sastav i iskustvo ekipe Sjeverne Makedonije, koja je igrala u istom sastavu kao na posljednjem EP i ekipu Mađarske, koja u svom sastavu ima igrače koji igraju u dobrim evropskim klubovima. Rezultat nam nije bio prioritet, ali kako je sve proteklo daje nam za pravo da imamo zadovoljstvo odrađenim u dosadašnjem dijelu priprema”.

Na konačnom spisku za predstojeće kvalifikacije nalazi se 14 odbojkaša, a odluka nije bila laka, kazao je Joksimović.

“Odluka o skraćenju spiska za mečeve kvalifikacija za EP nije bila laka, iz razloga što je selektirana ekipa u kojoj je svaki igrač imao svoje mjesto i ulogu u timu. Aposlutno mogu da kažem da igrači koji nisu u kombinaciji za ova dva meča su bili izuzetno profesionalni i da na njih gledam sa iste tačke gledišta kao i na ove igrače koji nastavljaju sa pripremama. Kriterijumi kojima se vodio stručni štab prilikom odabira je bio apsolutno taktičke prirode, kako bi mogli na pravi način da odgovorimo izazovima koji nas očekuju u Norveškoj i kod kuće sa Česima. Ovo je samo prvi dio kvalifikacija i sve njih čeka svoje mjesto i u nastavku kvalifikacija.”

Ivan Joksimović, foto: Stefan Ivanović

Naše seniore ovog ljeta očekuju dva izazova – utakmica sa Norveškom, u gostima 18. avgusta i sa Češkom, na domaćem terenu 24. avgusta. Fokus je na ovim reprezentacijama do početka kvalifikacija, kaže šef stručnog štaba.

“Ono što je sigurno, u narednim danima ćemo analizom naše igre u pripremnim utakmicama gledati da radimo nadogradnju nekih detalja igre koji su sistemom igre nama jako važni. Takođe ćemo dobiti materijale u narednim danima kako bismo skautirali Norvešku i Češku i kroz dobijene informacije mogli pripremiti sistem igre da se suprostavimo na pravi način protivnicima kao što su Norveška i Češka”.

Ovogodišnji sistem takmičenja je takav da se kvalifikacije igraju dvije godine, ove i naredne godine po dva meča, a selektor Joksimović naglašava da je veliki period do naredne dvije utakmice.

“Selekcije Norveške i Češke su zahtjevne ekipe i ekipe koje su prilikom izvlačenja bile najjače u šeširima iz kojih su izvučene. Norveška u svom sastavu ima igrače koji igraju u Poljskoj, Francuskoj i Italiji i sigurno je jedna izuzetno opasna reprezentacija – ako je ne respektuješ na pravi način može da iznenadi. Češka je godinama naš protivnik na Evropskim prvenstvima i ona je apsolutni favorit grupe. Kroz posljednju Zlatnu ligu je dokazala svoj kvalitet, gdje je došla do finalnog turnira. U ovom sistemu kvalifikacija ima dosta dobrih i loših stvari. Dobro je to što mlade ekipe imaju prostora da se razvijaju kroz ove kvalifikacije, ali jako je loše što su samo dvije utakmice u pitanju pa se mnogo čeka do naredne dvije utakmice, gdje ekipe mogu nastupati u totalno drugačijim sastavima i gdje se može mnogo kalkulisati šta je kome potrebno. Mišljenja sam da je raniji sistem kvalifikacija bio mnogo efikasniji i bolji i ekipe su znale na čemu su poslije odigrana dva vikenda. Mi ćemo svakako gledati dobre strane i pokušati da izvučemo najbolje od svih nas u naredne dvije utakmice koje nas očekuju”.

Na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2026 zbog povrede neće biti tehničara Rastka Milenkovića, koji se povrijedio na treningu pred poslednju provjeru sa Mađarima, kao ni korektora Bojana Strugara i primača servisa Benjamina Hadžisalihovića.

Na konačnom spisku su: tehničari Danilo Dubak Marko Joksimović, korektori Đorđe Jovović i Milutin Pavićević, primači servisa Vojin Ćaćić, Ivan Zvicer, Nemanja Peruničić i Vasilije Milenković, srednji blokeri Ivan Ječmenica, Luka Babić, Nikola Đurović i Matija Ćinćur, kao i libera Stefan Radević i Andrija Joksimović.

Povezani članci