Banner

Spektakl u Veroni na otvorenom, Italijanke sigurne na startu

od Mirjana
375 pregleda

Italija je na pravi način započela kampanju na EuroVoleju 2023 na domaćem terenu, pobjedom nad Rumunijom rezultatom 3:0 u prvom meču grupe B, pod otvorenim nebom, u rimskom amfiteatru poznatijem kao Arena u Veroni. Dobar start za Italiju, branitelje titule na Evropskom prvenstvu 2023, domaćina otvaranja Evropskog prvenstva, sa vrhunskim odbojkom vraćenom na ovo veliko mjesto posle 35 godina.

Selektor domaćih Davide Macanti je odlučio da ne pošalje na teren prvu zvijezdu Paolu Egonu. Kapitenka Miriam Sila je odvela Azure ka dobrom startu u prvom setu, zajedno sa srednjom blokerkom Anom Danesi i korektorkom Ekaterinom Antropovom. Kapitenka je zapečatila poslednji poen prvog seta, za italijansku pobjedu od 25:19. U drugom setu je Rumunija pružila otpor sve do rezultata 5:5, a zatim je italijanski tim ponovo podigao nivo igre, pokazavši svoj talenat i prisilio rumunskog trenera da zatraži tajm-aut pri rezultatu 13:7, nakon servisa Antropove. Italijanke su održavale prednost tokom cijelog drugog seta, uz nekoliko uspona i padova za Italiju i sa nekoliko dobrih poteza Rumunije, ali sa Alice Degradi koja je stupila na teren sa klupe i zaključila drugi set snažnim udarcem dijagonalom za osvajanje seta ponovo sa 25:19.

U trećem setu je Rumunija povela sa 2:0 i meč je ostao izjednačen sve do rezultata 10:10, ali nakon nekoliko dobrih poteza italijanskih napadača, Italija je napravila odlučujući preokret i povela 19:13, da bi završila treći set rezultatom 25:15 uz konačni poen Ekaterine Antropove koji je donio pobjedu Italiji. Tokom cijelog meča, Italija je kontrolisala igru, suzbijajući napade i servise Rumunije, podizajući nivo igre u pravim trenucima setova i zasluženo odnijela pobjedu.

Kao najbolji akter izdvojila se upravo Antropova sa 13 poena. Iz napada je osvojila 11, uz odlične procente – 58 odsto uspješnosti, imala je i po jedan blok i as. Degradi je pratila sa 11. Kod Rumunki je jedina dvocifrena bila Adelina Budaji-Ungureanu sa 12 poena.

Naredni meč Italija igra u petak protiv Švajcarske od 21 čas, a Rumunija se dan ranije u istom terminu sastaje sa Hrvatskom.

Bila je to sjajna noć u Areni di Verona, sa gotovo 9000 oduševljenih navijača, fantastičnim odbojkaškim nadmetanjem koje je označilo početak EuroVolley 2023.

Povezani članci