Banner

Pobjeda odbojkaša nad Azerbejdžanom na startu kvalifikacija za EP!

od admin
388 pregleda

Naša reprezentacija pobjedom je startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo! Izabranici Veljka Bašića u prvom kolu turnira u Tbilisiju savladali su Azerbejdžan rezultatom 3:1. Osim zbog tri boda, pobjeda je važna i jer je ostvarena iako je ekipa od drugog seta bila lišena pomoći Marka Bojića, jednog od naših najznačajnijih igrača i odbojkaša sa najdužim stažom u ovoj reprezentaciji. On je povrijedio skočni zglob prilikom doskoka kod smeča u drugom setu, a fizioterapeuti Vlado Dragojević i Drago Đurović čine sve da ga osposobe za meč sa Grčkom, koji se igra u subotu, takođe od 13.30 časova po našem vremenu.

O pobjedi nad Azerbejdžanom i meču sa Grčkom selektor Veljko Bašić kaže:

Naša selekcija meč je počela u sastavu Aleksandar Minić, Rajko Strugar, Vojin Ćaćić, Nikola Lakčević na poziciji libera, Marko Bojić, Ivan Ječmenica i Blažo Milić. Početak je bio kakav se može poželjeti – 3:0, pa as Minića za 6:1 i selektor Azerbejdžana Parviz Samadov zatražio je tajm-aut. Tih pet poena prednosti imala je naša selekcija u još nekoliko navrata, a kada je Azerbejdžan smanjio na 16:13, naš selektor Veljko Bašić je zatražio tajm-aut, što je rezultiralo sa tri ekspresna poena, blokom Blaža Milića i smečom Vojina Ćaćića. Poslije tajm-auta Azerbejdžana Bojić se sjajno odbranio, uslijedila su dva smeča Ćaćića i jedan Minića, pa je prednost uz odličan servis Rajka Strugara došla do 22:13, serijom od čak 6:0. U tim trenucima u bloku su sjajni bili Ječmenica i Milić. To kao da je malo uspavalo naše, protivnici su potom smanjili na 22:16, njihovu mini-seriju prekinuo je naš kapiten Ćaćić, ali samo na kratko, jer su Azerbejdžanci uzeli još tri poena, a Bašić je drugi put zatražio predah. Prvu set loptu servirao je debitant Miloš Kosović na 24:20, naš tim nije iskoristio ni nju ni još dvije, ali jeste posljednju i to greškom Vasilenka, pa je naša selekcija prvi dio igre dobila teže nego što se moglo naslutiti na startu.

Ni u drugom setu Azerbejdžan se nije predavao, a najveći problem za naš tim je bio taj što se Marko Bojić požalio na povredu skočnog zgloba. On se i prije meča žalio na tvrdu podlogu, jer je tarafleks stavljen bukvalno na beton. Bojiću je stavljen led na zglob i preselio se na tribine.

Umjesto njega u igru je ušao Ivan Zvicer. Kada je naš tim stekao prvu osjetniju prednost od 13:8, selektor Azerbejdžana Samadov je zatražio tajm-aut, a njegov tim se opet vratio u igru. Naša selekcija je konstantno imala prednost, ali kada je smanjena na 19:17, Bašić je reagovao minutom odmora. I u ovom setu prvu meč loptu Crna Gora je imala pri rezultatu 24:20, a set je prilikom druge meč lopte smečom riješio Ivan Zvicer!

Azerbejdžan je u trećem setu poveo 6:5, pa 8:6, a naš selektor zatražio tajm-aut. Naš prijem nije bio dobar, pa je protivnik stekao čak četiri poena viška 10:6. Bašić je tada umjesto Minića uveo Milutina Pavićevića, još jednog mladog asa iz domaće lige. Pri rezultatu 12:8 za Azerbejdžan, Bašić je opet posegnuo za odmorom. Ali, naš tim nikako nije uspijevao da se vrati, pa je protivnik došao do šest razlike – 16:10. Bašić je kod rezultata 19:13 za protivnika odmorio i tehničara Rajka Strugara, pa je umjesto njega ušao Nikola Radonić, a na servis je ušao Kosović. Naša mlada postava smanjila je rezultat na 20:16, a Azerbejdžan reagovao tajm-autom. Tom razlikom završen je treći set, nažalost, u korist Azerbajdžana.

Tokom većeg dijela četvrtog seta gledana je prava drama, ekipe su imale maksimum dva poena prednosti, a do tri je prva stigla naša selekcija – 17:14, na servis Ćaćića, koji je potpuno poremetio prijem rivala.

Selektor Samadov je zatražio odmor, Ćaćić nastavio u istom stilu, pa je razlika porasla do 19:14, kada je drugi tajm-aut Azerbejdžana poremetio našeg kapitena. Ali, naši su nastavili u dobrom ritmu sjajnim flot servisima Kosovića, odličnim smečevima Minića, naša prednost je rasla i na kraju je meč završen u velikom stilu, serijom 10:1 i smečom kapitena Ćaćića za 10 razlike!

Azerbejdžan – Crna Gora 1:3

(23:25, 21:25, 25:21, 15:25)

Tbilisi – “Važa Kačarava Volleyball Arena”. Igrano bez prisustva publike.

Sudije: Dobrev (Bugarska), Akindži (Turska).

Azerbejdžan: Hasanli 2, Gurskij, Aghazade 12, Aljijev 7, Ališanov 7, Abdulajev, Nikulenko, Duniamalijev, Rzazade, Baranov 5, Aghabajov, Vasilenko 23, Alahverdijev.

Crna Gora: Minić 19, Kosović, Babić, Zvicer 9, R. Strugar 4, Ćaćić 14, Radonić 1, Lakčević, Bojić 6, Milić 5, B. Strugar, Ječmenica 10, Pavićević 4, Vlahović.

Povezani članci