Connect with us

Razno

Specijalna Olimpijada Crne Gore prvi put nastupila na odbojkaškom takmičenju

Specijalna Olimpijada Crne Gore je sa svojim timom učestvovala na medjunardnom evropskom turniru u UNIFIED (inkluzivnoj) odbojci u Zrenjaninu.

Ovo je prvo učešće Specijalne Olimpijade Crne Gore na medjunarodnim takmičenjima kada je u pitanju odbojka. Takmičenje je okupilo 10 evropskih zemalja, a ukupno 11 timova. Timovi su sastavljeni od osoba sa i bez intelektualnih smetnji – Unified Volleyball, i podijeljeni su u grupama.

Prvog takmičarskog dana crnogorska reprezentacija je ostvarila polovičan uspjeh. U prvoj utakmici naša reprezentacija poražena je od Njemačke, dok je u drugoj kvalifikacionoj utakmici poslije neizvjesne borbe savladala reprezentaciju Bjelorusije.

Poslije kvalifikacionih utakmica Specijalna Olimpijada Crne Gore se takmičila u 3. diviziji i osvojila srebrnu medalju. Ovo je za naš tim veliki rezultat ako uzmemo u obzir da je ovo prvo predstavljanje naših sportista na medjunarodnim takmičenjima u odbojci.

“Specijalna Olimpijada Crne Gore odbojku kao sport ima ulistanu u sedam sportova koje sprovodimo,od 2013 godine i nadamo se da će u budućem periodu ovaj sport postati što masovniji u Specijalnoj Olimpijadi. Napomenućemo da je Specijalna Olimpijada Crne Gore, u maju u Rusiji, na evropskom turniru u fudbalu na kojem je učestvovalo 16 evropskih zemalja osvojila zlatnu medalju u 1 diviziji. Nadamo se da ćemo i u odbojci u bliskoj budućnosti moći da se pohvalimo sa ovakvim uspjehom.

Evropski turnir je organizovan od Specijalne Olimpijade Srbije i finansiran od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Turnir je otvorio ministar Udovičić a promoter turnira, i globalni promoter odbojke u Specijalnoj Olimpijadi, je jedan od nekadašnjih najboljih odbojkaša svijeta  Vanja Grbić sa kojim su naši sportisti odigrali i revijalnu utakmicu na drugom danu takmičenja.

Zahvalili bi se Odbojkaškom Savezu Crne Gore koji nam je obezbijedio dresove za ovo takmičenje kako bi dostojno predstavljali Crnu Goru na medjunarodnom nivou zatim Igoru Vušuroviću, našem poznatom odbojkašu, na podršci i na prepoznavanju našeg truda na promovisanju odbojke kod osoba sa intelektualnim smetnjama. Posebno bi se zahvalili našim domaćinima i kolegama iz Specijalne Olimpijade Srbije na odličnoj organizaciji turnira i na gostoprimstvu koje su nam pružili”, saopšteno je iz Specijalne Olimpijade Crne Gore.

izvor: CdM

More in Razno