Connect with us

Razno

Roditelji, ODBOJKA je NAJBOLJI izbor za vaše mališane!

Prevencija različitih deformiteta (krive kičme, ravnih stopala) u školskom uzrastu moguća je samo uz kombinaciju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. Stručnjaci posebno izdvajaju jedan sport koji ima višestruki uticaj na razvoj djeteta.

ODBOJKA pozitivno djeluje na fizički, mentalni i socijalni razvoj mališana. Ona značajno doprinosi izgradnji njihove ličnosti i stvara dobru osnovu za dalji uspjeh u životu.

O prednostima bavljenja odbojkom od najranijeg uzrasta razgovarali smo sa trenerom OK “Novi Beograd”, Bojanom Milivojević.

Zašto je odbojka dobar izbor za djecu koja tek počinju da se bave sportom?

Odbojka je sport koji ima višestruki uticaj na optimalan rast i razvoj deteta, i stoga predstavlja odličan izbor sporta za djecu od najranijeg uzrasta. Prije svega, odbojka utiče na razvoj mišića i time na normalan razvoj skeleta koji je posebno ugrožen u najranijem uzrastu. Odbojka utiče i na razvoj manipulativnih pokreta, agilnosti, brzine i snage. Ima veliki uticaj na razvoj intelektualno-kreativnih sposobnosti, međusobnih odnosa i razvoju kolektivne svijesti. U svom dugogodišnjem radu, pored razvoja fizičkih perfomansi kod djece, veliku pažnju poklanjamo upravo ovom segmentu. Naš cilj je ne samo da se djeca stasavaju u fizički zdrave i spremne osobe, nego da trenirajući odbojku povezuju svoje intelektualne i fizičke vještine koje omogućavaju skladan razvoj cjelokupne ličnosti.

Na kom uzrastu je preporučljivo početi sa treninzima?

Sa treninzima odbojke preporučljivo je početi u uzrastu od 8-9 godina. Međutim, dijete može i ranije da krene da se druži sa loptom koja je većini djece omiljena igračka. Stoga ih ne treba sputavati ukoliko izraze želju da se bave odbojkom i u ranijem dobu. U starijem dobu, od 7 -10 godine, djeca iskazuju želju za postizanjem rezultata, ali još uvijek nemaju osjećaj pripadanja grupe. U ovom dobu pored razvoja fizičkih perfomansi, djeca se praktično pripremaju i za timski rad. Posle 10 godine, djeca poseduju psihičku zrelost i shvataju svoju ulogu i ulogu ostalih igrača za postizanje što boljih rezultata tima.

Od kojih sve vježbi se sastoji jedan trening odbojke za mališane?

Bez obzira na uzrast, svi treninzi počinju zagrijavanjem, rade se vježbe motorike, tehnike uz primjenu elemenata iz drugih sportova, poput atletike i gimnastike. Za starije članove treninzi su kompleksniji. Više se pažnje posvećuje razvoju tehnike, kondiciji i timskom radu.

Da li postoje fizičke ili neke druge predispozicije koje su poželjne za ovaj sport?

Iako postoje određene fizičke predispozicije za bavljenje ovim sportom, kao što su visina, snaga, masa, raspon ruku, skočnost, možemo reći da svako dijete može da se bavi odbojkom bez obzira na fizičke predispozicije. Naime, trenirajući odbojku i primjenom pravilnih vežbi neki nedostaci kod djece mogu se uspješno korigovati. Naš klub stoga njeguje individualni pristup svakom djetetu, nastojeći da kod svakog deteta koriguje nedostatke i unapređuje veštine. Iskustvo nam pokazuje da bez obzira na fizičke predispozicije, dijete može “da iznenadi” i razvije se u odličnog igrača.

Kako odbojka utiče na formiranje dječije ličnosti, koje pozitivne osobine razvija kod njih?

Odbojka je sport koji nesumnjivo pozitivno utiče na razvoj dječije ličnosti. Trenirajući odbojku, kod djece se razvija komunikativnost, otvorenost, optimizam, neustrašivost, preduzimljivost. Pored toga, kroz odbojku djeca se uče da kontrolišu agresivnost, lakše se prilagođvaju i uključuju u grupu. Kod djece se razvija koncentracija i pažnja, kao i intelektualne sposobnosti. U nadmudrivanju protivnika preko mreže ulogu igra brzo razmišljanje, dobra procjena situacije i predviđanje ishoda što sve utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti djeteta.

izvor: srbijadanas.com

Odbojkaški Savez Crne Gore, uz sponzorstvo kompanije Jugopetrol i podršku Ministarstva sporta i mladih, u oktobru će organizovati petu sezonu “EKO mini odbojke”, takmičenja za dječake i djevojčice uzrasta 9-12 godina, koje je prethodne sezone okupilo oko 650 djece iz cijele Crne Gore!

Ukoliko još uvijek ne trenirate odbojku, požurite i učlanite se u klub iz vašeg grada i učestvujte u najboljem takmičenju za djecu u Crnoj Gori!

More in Razno