Connect with us

Razno

PREPORUČUJEMO Sportski klubovi na društvenim mrežama

Već smo više puta spomenuli nevjerovatnu revoluciju u svijetu marketinga, a i u samom načinu života običnog čovjeka,  koja se desila ekspanzijom interneta. Pojava društvenih mreža dovela je do potpunog obrta u načinu oglašavanja u svim sferama industrije, pa je tako i kada je sport u pitanju. U današnje vrijeme sportski marketing susrijećemo na svakom koraku, kroz novine, televiziju, a možda čak i najviše kroz društvene mreže.  Sport je svuda i prosto je nemoguće ne naići na barem jednu sportsku vijest u toku dana.

 Od kad je svijeta i vijeka, sport vjerno prati armija navijačkih fanatika i zaluđenika za klubom koji bodre. Nije važno radi li se o fudbalu, tenisu ili košarci, svaki od navedenih sportova ima svoju vatrenu publiku. Navijanje je društveni fenomen o kojem se mnogo pričalo i pričaće se i slažem se da je jako interesantna pojava, ali to nije tema današnjeg bloga. Navijačima ćemo se baviti samo kao ciljnom grupom u ovom slučaju.

Svi veliki klubovi su prisutni na društvenim mrežama, ali postoji jedna stvar koja itekako razlikuje sportski marketing i izdvaja ga u odnosu na marketing prodaje i usluga: sportski marketing postoji u svrhu izgradnje baze navijača, a ne baze potrošača.

Kako sportska industrija tako se i mediji razvijaju enormnom brzinom. Danas utakmice i prvenstva možemo pratiti sa bilo kojeg mjesta uz pomoć pametnih telefona, računara ili tableta. Ograničenje na televiziju, radijske uređaje pa i na same tribine odavno ne postoji. Mediji i sportska industrija se prožimaju, jedno drugom prave niz benefita koji su neophodni za održavanje, pa ih na neki način možemo nazvati i partnerima koji se dopunjuju i čine neraskidivu simbiozu.

Međutim, kada je digitalni marketing u pitanju, funkcija i sam način sportskog oglašavanja je malo drugačiji. U ovom slučaju ne podmećeš ciljnoj grupi informacije ,,ispred nosa”. Na društvenim mrežama igra se na kartu lojalnosti navijača.

Kao svaka ljubav i opsesija, tako su i emocije navijača prema klubu za koji navijaju iracionalne. Svaka baza koja omogućava umrežavanje i jedinstvo, navijačima predstavlja njihovo mjesto, pa je i to jedna od uloga naloga sportskih klubova na društvenim mrežama: online hram koji okuplja istomišljenike, koji sa vjerom u svoje božanstvo, iskreno i sa svim srcem čine pomenute stranice najposjećenijim. Još jedna prednost je, što pravi navijač skoro pa nikada neće pratiti stranice protivničkog kluba, on prati i podržava samo za svoj klub i njegove naloge.

Jasno je zašto sportski marketing na društvenim mrežama uspijeva. Društvene mreže su danas nezaobilazne skoro u istoj mjeri kao i sport. Ali, šta je to što ovaj način oglašavanja pruža velikim klubovima, pa uporno ostaju i rade svoj online dio posla sve intezivnije i bolje? Postoji jedna stvar koja je od neprocjenjive važnosti, a to je interakcija.

Cilj klubova je da se putem društvenih mreža bolje povežu sa svojim navijačima i time im daju na značaju. Ne moramo naglašavati da je to ono što navijači žele: osjećaj zahvalnosti  i poštovanja od strane kluba na čijim utakmicama ostavljaju srce na tribinama. U ovoj vrsti marketinga akcenat nije na pukom dijeljenju sadržaja, ma koliko on kvalitetan bio, već u komunikaciji. Navijačima se uvijek morate zahvaliti na podršci nakon završene utakmice, pozvati ih da učestvuju u određenoj vrsti aktivnosti sa svojim omiljenim igračem, odgovarati na njihove poruke, dijeliti njihove fotografije i video sadžaje koje su napravili u toku utakmice, uvažavajući predanost i lojalnost koju navijačke skupine osjećaju prema svom klubu. Pokažite im da vam je stalo do njih i da njihova uloga nije mala. Ukoliko je fokus na komunikaciji sa navijačima, doći ćete do većeg broja impresija, što vodi zdravom rastu brenda. Interakcija je, zapravo veliki kvalitet sportskih profila i naloga. Što više, ovo je stvar koju bi svi marketari trebali da nauče od njih.

Takođe je jako važno da svi sportisti imaju komunikaciju sa navijačima na društvenim mrežama jer su oni sami ponekad puno jači brend od samih klubova za koje igraju. Poruka brenda je puno jača kada se komunicira sa društvenih mreža sportista, jer time ciljna grupa osjeća da im se neko lično obraća (i to ne bilo ko već igrač njihovog omiljenog kluba), čime se dobija na pristrasnosti, zbližavanju i osjećaju pripadnosti sportskoj i navijačkoj zajednici.

Isto tako, važno je naglasiti i greške koje čine mnogi  brendovi (u ovom slučaju klubovi), a to je dijeljenje istog sadržaja na svim društvenim mrežama. Različite platforme zahtijevaju različiti sadržaj, navijači traže različite stvari na njima i to je jedan od razloga zbog kojih se bolje odlučiti na manje društvenih mreža nego bezuspješno pokušavati da ,,pokorite” svaku od ponuđenih.

Svakako, ono što je preporučljivo svim sportskim klubovima je, osim izrade web sajta, obavezno prisustvo na društvenim mrežama Facebook i Instagram, koje su trenutno najpopularnije u svijetu sa najvećim brojem korisnika, a takođe nije na odmet uključiti i Twitter. Međutim, kao što je i u pasusu iznad istaknuto, veoma je važno redovno objavljivati zanimljiv i različit sadržaj, kako bi stekli što više pratilaca.

izvor: Amplitudo

 

More in Razno