Connect with us

Euro Volley 2019

Posle evropskog, pao i svjetski prvak: Slovenci u finalu

Odbojkaši Slovenije plasirali su se u finale Evropskog prvenstva, pošto su savladali aktuelnog svjetskog šampiona Poljsku sa 3:1.

Slovenci će se drugi put boriti za titulu evropskog šampiona, pošto su prethodno isti uspjeh ostvarili 2015. godine. Tada su u finalu izgubili od Francuza.

Do polufinala su došli pobjedivši branioca titule Rusiju. Prethodno su u grupnoj fazi pretrpjeli i dva poraza.

Poljaci su aktuelni svjetski šampioni, a do polufinala su došli bez poraza. Izabranici Vitala Hejnena izgubili su samo jedan set i to u prvom kolu protiv Estonije. Ipak, nisu mogli protiv Slovenaca.

U drugom polufinalu sastaju se Srbija i Francuska.

Silovito su krenuli Poljaci, pa su posle dobrih servisa Leona poveli sa 9:4. Ipak, uz fantastičnu podršku sa tribina, Slovenci su stigli do 10:10. Imali su aktuelni svetski šampioni inicijativu u nastavku, koristili su svaku nepažnju rivala, pa su sve vrijeme bili u prednosti. Pokušavali su slovenački odbojkaši da promijene situaciju na terenu, prilazili su nekoliko puta na poen zaostatka, ali nisu mogli do preokreta.

Posle jedne sporne situacije, Slovenci su izjendačili na 20:20, pa je Hejnen tražio tajm-aut. Ipak, nije bilo promjene na terenu. Posle greške indisponiranog Leona, domaći su poveli sa 23:22.

Odlično je odsrevirao Čebulj, da bi Slovenci iskoristili drugu set loptu blokom na Leonu – 25:23.

Domaći su odlično počeli naredni set, pa je semafor pokazao 3:1. Uslijedila je velika borba, u kojoj je konstantno u prednostio bio slovenački tim. Pokušavali su Poljaci da sustignu rivala, ali su Slovenci uz veliku podršku sa tribina uspijevali da odolijevaju.

U završnici su imali malo i sreće domaći, pa su poveli sa 23:21. pak, uslijedila je serija svjetskih šampiona, a posle asa Kubijaka bilo je 23:23. Tražio je Đulijani ‘čelendž’, iako je bilo jasno da Kubijak nije napravio grešku. Ipak, bilo je to psihološka igra koju su dobili Slovenci, pošto je uslijedila servis greška Poljaka. Sa dva bloka i as servisom Bjenjeka, Poljska je došla do seta – 26:24.

Iako su Poljaci imali psihološku prednost u nastavku, vrlo brzo su ih sustigli domaći. Odlično su servirali Slovenci, raspoloženi za napad su bili Čebulj i Urnaut, pa su brzo stigli do 16:11, a onda i 22:17.

Rizikovali su Đulijanovi izabranici, što im se isplatilo. Poljacima je padalo i ono što inače ne bi, pa je u završnici bilo 23:20.

Ostali su smireni domači u završnici, odbili su napad rivala, pa su ponovo poveli u setovima – 25:22.

Tokom četvrtog seta aktuelni svjetski prvaci su uglavnom imali prednost od poen, dva. Ipak, u samoj završnici Slovenci su uspjeli da preokrenu. Poveli su sa 22:21, a onda i 23:22.

Kao u transu igrali su domaći, uz veliku podršku sa tribina. Posle asa Urnauta, domaći su imali prvu meč loptu. Zatražio je Hejnen tajmaut, ali je greškom njegovih igrača završen duel.

izvor: www.sportklub.rs

More in Euro Volley 2019