Connect with us

OSCG

Pajković za SK: Cilj je da napredujemo iz dana u dan

Fenomenalna godina je ostala iza Odbojkaškog saveza Crne Gore. Entuzijazam, rad, trud i strpljenje su nagrađeni plasmanom na prvo veliko takmičenje u istoriji.

Pod komandom selektora Veljka Bašića, odbojkaši su stigli do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta, ali se nisu zadovoljili činjenicom da su ispisali stranicu istorije. Okrenuli su stranicu i nastavili da pišu. Ostvarili su dvije pobjede, a samo jedan set ih je dijelio od ogromnog podviga i plasmana u drugu fazu šampionata Evrope.

Ženska reprezentacija je u konkurenciji sa objektivno boljim selekcijama Grčke i Ukrajine dala sve od sebe. Imala je meč za plasman na šampionat Evrope, ali je Ukrajina bila bolja.

Savez koji je zaista organizovan na najvišim mogućim standardima nije ni pomislio da se opusti niti da malo drijema na lovorikama. Misli su odmah usmjerene ka godini koja je nedavno počela i to sjajno, jer je ženska juniorska reprezentacija izborila plasman u glavnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U međuvremenu, odbojkaši i odbojkašice, koji su prošle godine osvojili zlatne medalje na Igrama malih zemalja koje su organizovane u Crnoj Gori, dobili su imena rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Odbojkaši će igrati protiv Grčke, Azerbejdžana i Gruzije, a odbojkašice protiv Slovačke, Finske i selekcije Kosova.

“Ostavili smo iza nas fenomenalnu godinu, godinu koja je dobila epitet istorijske. Odbojkaši su uspjeli da izbore plasman na Evropsko prvenstvo, na kojem su ostvarili dvije velike pobjede, a samo jedan set ih je dijelio od plasmana u drugu fazu takmičenja. Uz to, svojim ponašanjem, odnosom prema igri i rivalima, pobrali su simpatije i pokazali kako i na koji način se najbolje brani ugled dresa sa državnim grbom. Odbojkašice koje imaju ogroman potencijal su zaista dale sve od sebe, ali jednostavno, Grčka i Ukrajina su bile bolje”, rekao je Cvetko Pajković predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore za Sport Klub i nastavio:

“Godina koja je ostala iza nas bila je fenomenalna, a primarni cilj u godini koja je počela je da napredujemo iz dana u dan, jer je to jedini način da stignemo do onoga što želimo, a to je da odbojka postane prepoznatljiv brend Crne Gore. Na dobrom smo putu, ali smo isto tako svjesni da nam treba još mnogo rada, truda, entuzijazma i strpljenja. Svi u Savezu funkcionišemo kao skladna porodica i svi vjerujemo da će pomenuti san postati java”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Cvetko Pajković je nastavio izlaganje:

“Godina je krenula odlično. Juniorke su izborile plasman u glavnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo što je samo dokaz da posjedujemo ogroman potencijal kada je ženska odbojka u pitanju. Iskreno, možemo da se pohvalimo i velikom masovnošću, a samo je pitanje trenutka kada će kvantitet, uz potencijal i predan rad donijeti kvalitet i rezultate. Grupa u kojoj se nalaze odbojkašice je izuzetno teška i zahtjevna. Slovačka i Finska su bolje rangirane selekcije, ali sudeći po reakcijama stručnog štaba i odbojkašica, svi su odlučni u namjeri da se bore za prvo veliko takmičenje u istoriji ženske odbojke, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da im obezbijedimo idealne uslove za rad, za borbu, ali naglašavam još jednom bez pritiska i imperativa jer je strpljenje ključ uspjeha, a pred nama je uvjeren sam kao i svi u Savezu lijepa budućnost”, rekao je Pajković i nastavio:

“Kod odbojkaša je nešto drugačija priča. Posle plasmana na Evropsko prvenstvo i dvije veličanstvene pobjede, sada su ambicije i očekivanja porasli, a nama je primarni cilj da napedujemo iz dana u dan. To naravno ne znači da se do poslednjeg atoma snage nećemo boriti za ponovni plasman na šampionat Evrope. Kontinuitet učešća na velikim takmičenjima je ono čemu težimo”.

U cilju pomenutog napredovanja iz dana u dan, Odbojkaši savez Crne Gore je prije pet godina pokrenuo projetak mini odbojke za djecu uzrasta od 9 do 12 godine. U godini koja slijedi očekuje se da ponovo bude oboren rekord, očekuje se da više od 700 dečaka i devojčica uzmu učešće u EKO mini odbojkaškoj ligi.

“Izuzetno smo ponosni na pomenuti projekat koji je donio nevjerovatno dobre rezultate. Cilj je bio da omasovimo sport, da privučemo što više dječaka i djevojčica odbojci, koja je prelijep sport. Uspjeli smo u tome. Iskreno, veće je interesovanje kod djevojčica nego kod dječaka, pa ćemo i tome posvetiti pažnju u periodu koji slijedi. Odlične partije Budve u Evropi, ujednačene lige u obije konkurencije bi mogle da budu zamajac za dalji razvoj, za ostvarivanje primarnog cilja, a to je kao što sam rekao da napredujemo iz dana u dan”.

Objektivno, Odbojkaški savez Crne Gore zaista zaslužuje sve čestitke. Kako zbog ostvarenih rezultata, tako zbog posvećenosti, predanosti, profesionalizmu, izuzetno dobrom radu sa mlađim selekcijama. Ljubiteljima sporta u Crnoj Gori ostaje jedino da svim strukturama u Savezu, odbojkašima i odbojkašicama u svim uzrastima požele mnogo sreće u godini koja je počela i godinama koje slijede.

izvor: Sport Klub

More in OSCG