Connect with us

Intervju

Odbojka se kao magija širi Kotorom

Stari grad, Vaterpolo klub Primorac, Fudbalski klub Bokelj, brendovi su grada Kotora, a ukoliko odbojkaška magija nastavi da se širi drevnim gradom, lako bi moglo da se dogodi da Kotor bude prepoznatljiv i po Gimnazijalcu.

Sve je počelo 2002. godine kada je slobodno se može reži legendarna profesorka fizičkog Ljiljana Marković u saradnji sa Milanom Franovićem sada prvim trenerom tima, pokrenula školu odbojke u Kotoru. Gimnazijalac slavi punoljetstvo, a sa ponosom može da se pohvali da škola odbojke u Kotoru i Tivtu radi punom parom, da se formira škola u Risnu, te da su mini odbojkašice Gimnazijalca uključene u sjajnu akciju Saveza pod nazivom Eko mini odbojka.

Istovremeno, Gimnazijalac ima sve selekcije, počevši od pionirki, preko kadetkinja, do juniorki i seniorki, a Kotoranke su u poslednje tri godine konkurentan rival kada je riječ o borbi za plasman u sam vrh šampionata Crne Gore, iako imaju jednu od najmlađih ekipa u takmičenju.

U međuvremenu, stručni štab je pojačan. Prvi trener je Milan Franović, a u radu sa velikim brojem selekcija i čitavom plejadom mladih i talentovanih odbojkašica rade Božidar Barbić, Sonja Banićević i Milica Čović.

Veliko pojačanje bez ikakve sumnje je Sonja Banićević, djevojka koja je svojevremeno imala jako dobru karijeru koju je prekinula povreda i koja je na nagovor Milana Franovića odlučila da se vrati odbojkaškoj magiji, koju je napuštila posle teške povrede koljena.

Sonja je asistent u prvom timu, vodi školu odbojke u Kotoru, a uz selektora selekcije Zlatka Ćaćića i Ivice Ščekića, u stručnom štabu je kadetske reprezentacije Crne Gore koju u oktobru očekuje Evropsko prvenstvo u Podgorici. U međuvremenu je stekla i trenersku licencu – FIVB Coaches Course Level 2, koja je priznata svuda u svijetu.

Sonja je imala veoma živopisnu karijeru u svakom smislu. Kao djevojčica počela je da se bavi tenisom, ali je brzo shvatila da to nije ono što je opčinjava, nego da je to magija koju sa sobom nosi odbojka.

„Počela sam da treniram u školi odbojke Mladosti iz Zagreba. Prvim ulaskom u salu zaljubila sam se u ovaj predivni sport, a zatim je sve išlo svojim tokom. Radovala sam se svakom treningu, uživala u radu i odricanjima, mada se to tako ne može nazvati kada radite ono što volite. Prošla sam sve mlađe selekcije u Mladosti, jedno vrijeme provela u seniorskoj ekipi u Novom Zagrebu, a zatim se preselila u SAD na Delaware State University, gdje sam proživjela pravi američki san, zahvaljujući odbojci“, naglasila je na početku razgovora za Sport Klub, Sonja Banićević i nastavila:

„Studirala sam biznis menandžment na koledžu Delaware State University, imala idealne uslove za trening, a utakmice i putovanja su bili posebna priča. Tokom treće sezone proglašena sam za najbolju odbojkašicu lige na poziciji libera, a imala sam i čast da budem zamjenik kapitena. Akademske studije sam uspješno završila, ali je u završnoj godina stigla povreda. Pokidala sam ukrštene ligamente, nastojala da se vratim na parket, ali je tokom oporavka uslijedila ista povreda i bilo je jasno da je igračka karijere završena“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Sonja Banićević je nastavila sa izlaganjem:

„Samo sportisti koji su preživjeli ono što ja jesam, znaju kakva je to bol. Dugo nisam mogla da gledam odbojku ni na televiziji, jer mi je bilo nevjerovatno teško i nepravedno za prihvatiti da odbojka više nije sastavni dio moje svakodnevnice. Misli sam usmjerila na druge sfere života, iz Hrvatske sam se preselila u Crnu Goru, počela da radim u Porto Montenegru, sada sam u Luštici Bay, a onda je stigla ponuda da se pridružim sjajnom, ambicioznom timu Gimnazijalca. Prihvatila sam izazov, ponovo izašla na parket, ovog puta u sasvim novoj ulozi za mene, onoj pored terena. Nevjerovatno sam srećna što sam u klubu u kojem se pozitivna energija i porodična atmosfera osjećaju u vazduhu, kao i što imam priliku da znanje prenosim na mlade djevojke, a da istovremeno ja stičem znanje kada je trenerski posao u pitanju“.

Ženska odbojka u Crnoj Gori napreduje iz dana u dan. Trenutno u elitnom društvu ima 10 klubova, a u nižem rangu takmičenja 14. Ekipe su sastavljene od mladih i talentovanih odbojkašica, koje sigurnim koracima idu ka ostvarenju cilja, a to je poziconiranje Crne Gore na odbojkaškoj mapi Evrope.

„Odbojkaši su ispisali stranicu istorije plasmanom na šampionat Evrope, a sada su na potezu odbojkašice. Uvjerena sam da nije pitanje da li će, nego kada Crna Gora uspjeti da stigne do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta jer je potencijal velik, entuzijazam na izuzetno visokom nivou, kvalitet šampionata bolji iz godine u godinu, a podrška Saveza na maksimalnom nivou“, naglasila je Sonja Banićević i dodala:

„Gimnazijalac za cilj ima da raste iz dana u dan, iz sezone u sezonu. U protekle tri godine konkurentni smo najboljim ekipama prve crnogorske lige za odbojkašice, planiramo da tako i ostane, a naravno uz pomenuto napredovanje i da se umiješamo u borbu za trofeje u svim uzrasnim kategorijama“.

ŽOK Gimnazijalac

Za kraj, Sonja Banićević koja bi mogla definitivno da bude uzor svim mladim djevojčicama iz regiona, jer je zahvaljujući odbojci uspjela da stigne do SAD, uspjela je da stigne do diplome u biznis menandžmentu i proživi zaista predivne trenutke u Americi, a istovremeno, pokaže da odbojka nije samo sport nego stil života, koji vas uči, da kada padnete morate da ustanete i budete još jači, željela je da istakne Kseniju Simun.

„Ksenija je juniorska reprezentativka Crne Gore, djevojka koja je primjer uzornog sportiste i čovjeka. Sve mlađe djevojčice su pomno pratile šta i kako ona radi, a ona je nastojala da napreduje iz dana u dan. Sada sa ponosom možemo da kažemo da nas Ksenija privremeno napušta, seli se u SAD gdje će studirati i igrati na koledžu Mineral Area College, Missouri. Ksenija je bez ikakve dileme najbolja odbojkašica u istoriji kluba, kapiten ekipe i svijetla budućnost crnogorske odbojke. Želimo joj svu sreću. Naravno da će Gimnazijalac biti slabiji posle odlaska Ksenije u SAD, ali će njena pozitivna energija, ostvareni rezultati i pravi sportski duh ostati za primjer svim aktuelnim i budućim članicama našeg kluba“.

Utakmice Gimnazijalca privlače veliku pažnju ljubitelja odbojke i sporta u Kotoru. Klub raste iz godine u godinu i ukoliko nastavi sa pomenutim trendom, jasno je da ima osnova da se odbojkašice nadaju i vjeruju da mogu da postanu prepoznatljiv brend grada Kotora, kao što su to Primorac i Bokelj.

More in Intervju