Connect with us

Razno

ODBOJKA danas slavi svoj 123.rođendan!

Na današnji dan, 09. februara 1895.godine, Vilijam Morgan okupio je nekoliko nastavnika na koledžu Springfild da bi demonstrirao novi sport.

Prošlo je 123 godine od prve utakmice odbojke u istoriji. Sport koji je uvijek evoluirao, ostavljajući nepromijenjenu strast onih koji ga praktikuju.

U to vrijeme Morgan nije nigdje mogao pronaći igru koja je ličila na odbojku, pa ju je on stvorio iz svojih osobnih metoda treniranja i rekreacije.

Opisujući svoje prve eksperimente, Morgan je rekao: „U potrazi za odgovarajućom igrom, prvo mi je tenis pao na pamet, ali za njega su nam bile potrebne loptice, reketi, mreža i ostala oprema pa sam od njega odustao, no ideja mreže mi se učinila zgodnom. Podigli smo mrežu na visinu od 1,98 metar, iznad glave prosječnog muškarca. Uz to nam je trebala i lopta. Prvo mi je pala na pamet košarkaška, ali ta je bila prevelika i preteška.”

Na kraju, Morgan je zamolio da u fabrici A. G. Spalding i Bros. naprave odgovarajuću loptu, što su ovi i učinili. Napravili su kožnu loptu, čiji je obim bio oko 65 cm, a težina oko 300 grama. Nakon toga, Morgan, s još dva prijatelja, napisao prva pravila odbojke.

Srećan rođendan. 🏐

More in Razno