Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
CEVEvropsko prvenstvo

Italija, Rusija i Njemačka ne dolaze na EP juniorki

Ženske juniorske odbojkaške selekcije Italije, Rusije i Njemačke neće učestvovati na Evropskom prvenstvu za igračice do 19 godine, koje u subotu počinje u Zenici (BiH) i Osijeku (Hrvatska). Razlog su odluke, ili preporuke vlasti, pa i sam strah da se ne putuje u zemlje Balkana.

Italijanski odbojkaški savez je odluku donio slijedivši naredbu državnih vlasti, koje su u pisanom Aneksu, za period od 7. avgusta do 7. septembra, zabranili putovanja u zemlje Balkana, van Šengena.

Italijani su sa žaljenjem saopštili ovu odluku, jer su se njihove juniorke do prije tri dana nalazile na pripremama. Čak su u FIPAV tražili od CEV mogućnost da se Šampionat odloži, ali su u evropskoj kući očigledno odbili taj zahtjev.

U isto vrijeme, put Osijeka nije krenula ni odbojkaška reprezentacija Rusije, zbog, kako kažu restriktivnih antikoronavirusnih mjera. Zanimljivo da se ovim povodom uopšte nije oglasila Sveruska odbojkaška federacija.

Nešto slično dešava se i u Njemačkoj. Juniorke ove zemlje takođe neće otputovati za Hrvatsku. Sportski direktor reprezentacija, Kristijan Duneš, obrazložio je odluku na ovaj način:

„Ne želimo ništa da rizikujemo, pa smo odlučili da naše djevojke ne putuju na juniorsko prvenstvo u Hrvatsku, ali i na šampionat Evrope u bič-voleju u Tursku. Roditelji su izrazili zabrinutost za zdravlje svoje djece i to moramo da poštujemo. Uprkos postojećim garancijama i higijenskim konceptima da bi svi bili na sigurnom, nismo mogli 100 posto da garantujemo bezbjednost igrača i igračica”, rekao je Duneš.

Iz CEV nema reakcije, ali je jasno da će Šampionat startovati u subotu, pa makar i sa samo devet selekcija.

Sport Klub će prenositi sve utakmice iz Zenice, grupnu fazu i završne borbe za medalje.

izvor: Sport klub