Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
IntervjuSvijet

Gajić: Treneri treba da stvaraju olimpijske šampione, a ne da se bave rekreacijom

Prenosimo dio intervjua Zorana Gajića, predsjednika OS Srbije, za Žurnal.

Nedavno je na sjednici klubova Superlige, Prve i Prve B lige Srbije kao jedan od gorućih problema naveden onaj u mlađim kategorijama, naročito u muškoj odbojci.

– Kada na Prvenstvu Beograda za juniore imamo četiri ekipe, onda je to KATASTROFA! – kaže predsjednik OSS. – Gledamo na sve načine da pomognemo klubovima, jer dok su Zvezda, Partizan i Vojvodina skupljali igrače po Srbiji i od njih velikim radom pravili još bolje, imali smo stabilne rezultate u mlađim selekcijama, ali i u seniorskoj reprezentaciji. Danas smo u poziciji da nam ni kadetska, a ni juniorska reprezentacija nisu izborile plasman na Evropsko prvenstvo!

Međutim, Zoran Gajić ne vidi probleme samo u muškoj, već i u ženskoj odbojci!

– Ne zaboravite da su najbolje igračice seniorske reprezentacije Srbije, rođene u Republici Srpskoj. Na jedan ogroman broj djevojčica u našoj zemlji, nemamo vrhunsku proizvodnju. Jako malo odbojkašica selektor Terzić može da uzme u seniorsku selekciju. Nema u koga da uperi prstom.

Šta je rješenje?

– Zamjerka je upućena struci i trenerima koji rade sa mlađim kategorijama i koji moraju da imaju pred očima to, da sve što rade, rade sa ciljem da stvore budućeg svetskog prvaka, ili olimpijskog šampiona. Niko nema pravo da se u srpskoj klupskoj odbojci bavi rekreacijom! Organizacioni uslovi postoje, struka je na potezu. Treneri moraju da se zapitaju šta rade?!– kaže Gajić.

A šta je Savez uradio po tom pitanju?

– Krenuli smo sa testiranjima po Srbiji, Bogdan Sretenović, Biljana Mihajlović, treneri mlađih selekcija, uz pomoć Vladimira Bankovića, testirali su veliki broj djece. Uz sve, daju i korisne savjete trenerima, kroz male seminare. To ćemo nastaviti da radimo i ubuduće, a rezultate čekamo za par godina. Nadajmo se da će klubovi imati i još veću podršku lokalne samouprave, jer to je godinama „goruća tema”. Svijetli primeri su Novi Pazar, Kragujevac, pa i Niš, Kraljevo i Novi Sad, koji je u potpunosti stao uz Vojvodinu. Na odbojkaškoj mapi važni su i Vranje i Leskovac, od ove godine i Čačak, Sombor, Valjevo, kao organizatori Balkanijada. Sve to je veliki plus za odbojku – primećuje Gajić.

Posle domaćih tema, u kojima predsjednik OSS nije krio probleme, intervju smo okrenuli ka budućnosti. Na početku, Zoran Gajić je otkrio jednu ekskluzivnu vest.

– Kandidovaćemo se za organizaciju Evropskog prvenstva seniorki, 2021. godine! Podnijeli smo tzv. „pismo namjere” CEV-u, što će predsjednik Boričić ovih dana iznijeti na Bordu Evropske odbojkaške konfederacije. Kad dobijemo sve potrebne garancije od Vlade Srbije i Ministarstva sporta, onda ćemo krenuti i u zvaničnu kampanju za dobijanje Šampionata. Važno je napomenuti da želimo organizaciju završnog turnira, što znači da bi se posle grupne faze, polufinala i finala igrala u Srbiji!

Koje bi zemlje još bile kao suorganizatori?

– Ako sam dobro razumio, to su članice Balkanske asocijacije, Bugarska i Rumunija sigurno, a mislim i Grčka! U suštini, Evropska prvenstva više niko neće organizovati sam, uvijek će to biti najmanje dvije, a najviše četiri zemlje i mislim da je to jako dobra stvar, što zbog popularizacije sporta, što zbog manjih troškova, ali i posjete na tribinama.

izvor: Žurnal