Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
FIVB

FIVB uvodi novi sistem bodovanja

Svjetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je da je Administrativni Bord FIVB odobrio novi sistem bodovanja za rang liste FIVB. Nova rang lista FIVB biće objavljena 1. februara i za nju će se, po novom sistemu, računati rezultati od 1. januara 2019. Grupe na Olimpijskim igrama u Tokiju, u obije konkurencije, biće formirane na osnovu rang liste od 31. januara 2020, saopštio je FIVB.

Na novim rang listama FIVB računaće se rezultati sa zvaničnih takmičenja i to: Olimpijskih igara i kvalifikacija za OI, Svjetskih prvenstava i kvalifikacija za SP, Lige nacija i FIVB Kupa izazivača (kvalifikacija za Ligu nacija), Svjetskog kupa, Kontinentalnih prvenstava i kvalifikacija (prvenstvo Evrope i kvalifikacije za EP). Najavljeno je da će FIVB priznati i računati i rezultate sa međunarodnih takmičenja, računajući i godišnja takmičenja sa minimum 4 reprezentacije učesnice.

Prikaz načina bodovanja možete pogledati na: https://www.fivb.com/en/about/news/fivb-to-introduce-new-world-ranking-system?id=89970 ili https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=dI-ROcdY4vo&feature=emb_logo

Prilikom bodovanja će se koristiti dosadašnji međusobni rezultati dvije reprezentacije, a algoritam će izračunati svih šest mogućih rezultata (od 3:0 do 0:3). Aktuelni rezultat meča će zatim biti upoređen za očekivanim ishodom na osnovu prethodnih rezultata. Ukoliko je selekcija premašila očekivanja, odnosno pobijedila favorita, osvojiće bodove za rang listu, a ukoliko je poražena od autsajdera izgubiće bodove na rang listi. Naravno, nijedna selekcija ne može da izgubi bodove ukoliko pobijedi, s tim što trijumf protiv autsajdera, odnosno očekivana pobjeda, donosi manji broj poena.

FIVB je najavio da će i Kontinentalne konfederacije imati koristi ukoliko budu u obzir uzimale rezultate selekcija iz iste Konfederacije. Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, već ima svoj sistem određivanja plasmana, odnosno rang liste, koje možete pogledati na:_ https://www.cev.eu/Rankings/Men.aspx

“Novi način bodovanja za FIVB rang liste donosi važnost ne samo svakoj pobjedi, već i svakom osvojenom setu. To znači da će se vidjeti istinska snaga svakog tima i mislim da će novi sistem bodovanja biti pošteniji. Naš cilj je da odbojka bude porodični sport broj 1 u svijetu i mislim da će ovakva fer igra biti odličan primjer za sledeće generacije”, istakao je dr Ari Grasa da Silva Filjo, predsjednik FIVB.