Connect with us

slajder

Brazil – Srbija i Crna Gora – Nezaboravno finale Svjetske lige

U finalu Svjetske lige u odbojci 2003. godine u Madridu sastali su se Brazil i Srbija i Crna Gora. Meč je odigran na granici svojevrsne sportske fantastike i horora, a kao pozornica je poslužila preuređena madirdska korida.

Meč je počeo nevjerovatnom, ali možda i očekivanom inicijativom Brazilaca, koji kao da su željeli da iznenadnim jurišom već na startu prinude tadašnje olimpijske i evropske šampione na predaju. To im je uspjelo u prvom setu koji su dobili lako sa 25 : 16, uz preveliki broj grešaka plavih, prije svega na servisu. Iako su na startu drugog seta ostvarili veliku prednost od šest poena, plavi ipak popuštaju pod naletima izuzetno temperamentnih Brazilaca i ulaze u neizvjesnu završnicu. Tada na scenu stupa Ivan Miljković, koji sa dva asa iz servisa donosi svom timu sigurniju prednost, a uskoro i izjednačnjenje u setovima, drugi set se završio rezultatom 25 : 21 za plave. Sudar odbojkaških divova kao da je tad tek počinjao. Treći set donosi žestoku borbu, poen za poen i igru čiste sportske esencije. Uz greške na obije strane, “pucalo” se iz svih oružija. Snažni servisi, betonski blokovi i gromoviti smečevi, usponi i padovi naizmjenično, obilježili su veći dio trećeg seta sve do rezultata 18 : 15, kada tim SCG uspijeva da napravi veću razliku na fenomenalne servise Andrije Gerića i plavi dolaze u vođstvo 2 : 1 (25 : 19) u setovima. U četvrtom setu Brazilci se dižu i u neizvjesnoj završnici dobijaju taj set sa 25 : 23 i izjednačuju na 2 : 2.

Peti set finala 14. Svjetske lige, sigurno će ući u istoriju kao jedan od najuzbudljivijih setova ikad odigranih. Od početka, pa do kraja u kom su malo više sreće imali Brazilci inače tadašnji aktuelni svjetski šampioni, vodila se veoma izjednačena borba za svaki poen. Ipak, plavi su bili konstantno u prednosti, a Brazilci su ih stizali. Prvu meč loptu plavi propuštaju na 14 : 13 kada Brazilci fenomenalnim blokom spašavaju meč loptu. Drugu meč loptu plavima donosi Vujević, ali Miljković griješi servis. Potom slijede treća, četvrta i peta meč lopta koju plavi ne koriste, a onda Brazilci dolaze do prve meč lopte koju takođe propuštaju. Onda dolaze do još meč lopti, ali ne koriste ni drugu, pa ni treću i tako se dalje nastavljala drama, propuštale su obije ekipe naizmjenično meč lopte. Obije ekipe imale su po 8 meč lopti, sve do 30 : 29 za Brazil, kada legendarni Žiba realizuje kontru Brazilaca za 31 : 29 u petom setu i donosi veliko slavlje Brazilcima.

Svjetska odbojkaška federacija je ovaj meč mnogo godina kasnije proglasila za najbolji u istoriji Svjetske lige, a mnogi stručnjaci će danas reći da je to bio najbolji odbojkaški meč ikad odigran.

svjetska liga brazil srbija i crna gora 2003

More in slajder