Odbojkaški savez Crne Gore

Address:19. Decembar br.5 (južna tribina Gradskog stadiona), 81000 Podgorica
Phone:+382 20 665 115
Website:www.oscg.me
OSCGReprezentacija

Bošković: Uspjeh je ako klinci sada požele da budu novi Vojin, Marko, Miloš

Nisu tražili opravdanja kada im nije išlo, a nisu ni poletjeli kada su došli na korak od Evropskog prvenstva. Sve što su htjeli bilo je da na terenu pokažu kako se bori za boje svoje zemlje i da to navijači prepoznaju. A prepoznali su oni pravi ljubitelji sporta.

Od istorijskog sniježnog 9. januara 2019. Crna Gora je dobila nove heroje, tihe i skromne odbojkaši Crne Gore prije dva dana prvi put su izborili plasman na Evropsko prvenstvo.

“Vodili smo se time da želimo da na terenu pokažemo da zaista vrijedimo i da zaslužujemo da se nađemo na Evropskom prvenstvu, jer je uvijek ljepše pričati nakon što se napravi veliki uspjeh, što plasman Crne Gore na EP za odbojkaše svakako jeste”, istakao je u razgovoru za Dnevne novine generalni sekretar Odbojkaškog saveza Crne Gore Ivan Bošković.

Šta bi, osim samog učešća, odlazak na Evropsko prvenstvo mogao još da donese crnogorskoj odbojci?

“Može mnogo. Prije svega, nadamo se većem broju dječaka koji će početi da treniraju odbojku, koji će poželjeti da budu novi Miloš Ćulafić, Marko Bojić, Vojin Ćaćić”, potencirao je Bošković. “Takođe, nadamo se da će se i broj klubova povećati treba svi koji smo u odbojci da na naj bolji način iskoristimo ovaj veliki uspjeh i da nastavimo u tom smjeru”.

Generalni sekretar OSCG Ivan Bošković i reprezentativac Marko Bojić

U OSCG se nadaju da bi sve moglo da utiče i na naše dame…

“Isto  tako nadamo se da je sve ovo i podstrek ženskoj selekciji da u narednim godinama podmlađena može da krene stopama njihovih kolega iz muške selekcije, kao i da će se i one vrlo brzo naći na najvećoj smotri”, dodao je Bošković.

Može li Crna Gora sada da bude redovan učesnik velikih takmičenja?

“U posljednjih pet godina smo uvijek bili blizu plasmana na EP i uvijek nam i je ‘izmicalo’. Mislim da smo konačno ‘probili led’ i da je ovo početak našeg kontinuiranog učešća na velikim takmičenjima”, jasan je Bošković.

Za kontinuitet će biti potrebne nove generacije crnogorskih odbojkaša…

“U posljednjih pet godina OSCG mnogo ulaže i radi sa mlađim kategorijama. Imamo formirane sve selekcije od pionirskog do juniorskog uzrasta u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u posljednjih par godina počele su da pristižu i medalje sa balkanskih prvenstava”, podsjetio je Bošković.

Dakle, talenata ima?

“Njih svakako ima, ali neki potencijal koji nagovijeste, nikako potom da pretvore u veći kvalitet kada dođu u seniorske dane. Tu je trenutno bolja situacija kod odbojkašica”, iskren je generalni sekretar OSCG.

Selektor Veljko Bašić je “arhitekta” velikog uspjeha njegovo dovođenje ispostavilo se kao pravi potez.

“On je odličan trener koji mnogo voli odbojku. Veoma cijenjeno ime u svijetu, pa ga nije bilo teško ‘naći’. Imao je ugovor sa velikim klubom, a rad sa našom reprezentacijom mu je bio izazov. Prihvatio ga je prije svega sa mnogo entuzijazma”, objasnio je Bošković.

Kako je došlo do saradnje?

“Prepoznao je da ima potencijala u našoj ekipi. I mislim da smo se našli više nego što smo mi njega našli”, dodao je Bošković.

Crna Gora će 16. januara u Briselu saznati imena pet rivala u jednoj od četiri grupe na Evropskom prvenstvu. Imate li želja?

“Ko god da nam dođe neće nam biti lako, ali smo pobjedom nad Slovačkom i prošlogodišnjom partijom protiv Rusije u kvalifikacijama za SP dokazali da možemo da igramo sa svima korektno. Tako da se ne opterećujemo žrijebom” poručio je Bošković.

Imate li makar želju u kojoj od četiri zemlje koje organiziju EP (Francuska, Slovenija, Belgija i Holandija) biste željeli da igra Crne Gora?

“Ne opterećujemo se ni gdje ćemo igrati, ali svakako bi dobro bilo da to bude u Sloveniji, jer je blizu Crne Gore, pa bismo vjerovatno imali i veću podršku na tribinama”, zaključio je Bošković.

izvor: Dnevne novine